Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το Μάρτιο του 2020 προχώρησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η FED μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,50%.

Οι υπεύθυνοι της FED χαλάρωσαν τη νομισματική πολιτική και προέβησαν σε μια μείωση της τάξης του 0,50%, αντί ενός πιο μετριοπαθούς 0,25%.

Η FED έκλεισε τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης και εισέρχεται σε φάση χαλάρωσης μετά από 4,5 χρόνια, μετά τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 3% και πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολούθησε την πορεία μιας πλειάδας ομολόγων της Kεντρικών Tραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΚΤ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του Μεξικού, της Ελβετίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια.

Υψηλό ρεκόρ ο χρυσός

Ο χρυσός, ο οποίος σημείωσε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα λόγω των προσδοκιών για μια κίνηση της FED, συνηθίζει να εκτινάσσεται όταν τα επιτόκια μειώνονται -χωρίς ωστόσο να συμβαίνει πάντα.

Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται γενικά ότι αποτελούν τροχοπέδη για τον χρυσό, καθώς καθιστούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, πιο ελκυστικές, αν και ιστορικά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Επίσης, ο χρυσός χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και οι επενδυτές αγοράζουν επίσης εμπόρευμα σε περιόδους πίεσης της αγοράς.

Ακόμα, το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, συχνά λαμβάνουν ώθηση με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να τονώσει μια οικονομία και να αυξήσει τη ζήτηση.