Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

First Republic Bank: Τα δάνεια «jumbo» και ο δρόμος προς την κατάρρευση

Πλανήτης

Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους την τράπεζα First Republic και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της στην JPMorgan Chase, ελπίζοντας να βάλουν τέλος με αυτό τον τρόπο στο επεισόδιο τραπεζικής κρίσης που προέκυψε το Μάρτιο.

Το ίδρυμα δεχόταν ισχυρή πίεση μετά τις πτωχεύσεις δύο ιδρυμάτων παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature.

«Οι αποφασιστικές ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για την κατάσχεση της First Republic Bank και τη διευκόλυνση της εξαγοράς της από την JPMorgan Chase & Co θα προστατεύσουν τους καταθέτες και θα διασφαλίσουν ότι το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει σταθερό», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου,  Karine Jean-Pierre.

Η Jean-Pierre είπε ακόμα  ότι στην τράπεζα υπήρξε «σοβαρή κακοδιαχείριση» και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν .

Τα jumbo στεγαστικά δάνεια σε πλούσιος ιδιώτες που οδήγησαν στην πτώχευση

Σε δημοσίευμά του, το Bloomberg εξηγεί πώς η αμερικανική τράπεζα οδηγήθηκε στην πτώχευση και ποια είναι η κακοδιαχείριση που ανέφερε η εκπρόσωπος του  Λευκού Οίκου.

Ο «σπόρος» της καταστροφής φυτεύτηκε την δεκαετία του 80 όταν ο πρόεδρος της First Republic, Jim Herbert, - τότε διευθυντής της San Francisco Bancorp – είχε την ιδέα γθα ασυνήθιστα μεγάλα δάνεια με πολύ ευνοικούς ότους σε πλούσιους ιδιώτες,  που ήθελαν για να αγοράσουν πανάκριβα ακίνητα στην περιοχή

Χρόνια αργότερα, ο Herbert εγκατέλειψε τη San Francisco Bancorp και ίδρυσε τη First Republic Bank, η οποία ξεκίνησε να χορηγεί ενυπόθηκα jumbo στεγαστικά δάνεια - με χαμηλά επιτόκια - σε δανειολήπτες με υψηλά εισοδήματα και εξαιρετική πιστοληπτική ικανότητα. Μάλιστα, συνήθως δεν έπρεπε να αρχίσουν να αποπληρώνουν το κεφάλαιο για μία δεκαετία από τη λήψη του δανείου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η ζήτησε ζήτηση για τα jumbo δάνεια αυξήθηκε  καθώς οι πλούσιοι αγοραστές αναζητούσαν συμφωνίες υποθηκών που θα τους επέτρεπαν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε επενδύσεις υψηλότερης απόδοσης. Αυτή η «μαζική» χορήγσηε βοήθησε τη First Republic να διπλασιάσει τα περιουσιακά της στοιχεία μέσα σε τέσσερα χρόνια, συνετέλεσε, όμως, στην κατάρρευσή της.

Το σχέδιο διάσωσης της και το «αγκάθι» των δανείων jumbo

Στις 16 Μαρτίου - και ενώ η μετοχή της τράπεζας είχε καταρρεύσει, ακολουθώντας την κατάρρευση της SVB και της Signature-  11 από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας ενώθηκαν για να διοχετεύσουν καταθέσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη First Republic για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Η απόρριψη μετρητών υποτίθεται ότι θα σταθεροποιούσε την τράπεζα, κερδίζοντάς της αρκετό χρόνο για να βρει αγοραστή και να αποφύγει την κατάσχεση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ισολογισμού της First Republic βρισκόταν ένα πρόβλημα ύψους 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων που την καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη πώληση: ένα γιγαντιαίο βιβλίο αυτών των ενυπόθηκων δανείων χαμηλού επιτοκίου (jumbo), αναμεμειγμένο με κάποια άλλα, των οποίων η αξία είχε υποστεί σοβαρή μείωση από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Στις αρχές του έτους η First Republic δήλωσε ότι τα ενυπόθηκα δάνειά της θα άξιζαν περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την ονομαστική τους αξία αν πωλούνταν. Είχε, επίσης, άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου σε υποτιμήσεις άλλων δανείων, καθώς και μη πραγματοποιημένες ζημίες από ομόλογα.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και, όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνολικά περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια, η μετοχή της σημείωσε κάθετη πτώση.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic δεν ήταν πλέον παρά 654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αρχές, οι οποίες έμοιαζαν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μιας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ' αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή «συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος», διαβεβαίωσε η FDIC.

Η επόμενη μέρα

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου) της Fisrt Bank, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών: η υπηρεσία εκτιμά πως η επιχείρηση αυτή θα της κοστίσει περίπου 13 δισεκ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φειδίας Παναγιώτου: Προτείνει να απολυθεί το 80% των υπαλλήλων της ΕΕ - Η «έμπνευση» από τον Έλον Μασκ

O Κύπριος Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ξαναχτυπά... «Ας απολύσουμε το 80% των ανθρώπων που δουλεύουν στην ΕΕ. Ξέρω ότι μπορεί να νομίζετε πως είναι τρελή ιδέα αλλά εμπνεύστηκα ...

Φόρτωση άρθρων...