Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

«Φρενάρει» τη χαλάρωση των μέτρων ο ΠΟΥ: «Η πανδημία δεν τελείωσε, αναμένουμε νέες παραλλαγές»

Πλανήτης

Το «καμπανάκι του κινδύνου» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την πανδημία του κορωνοϊού.

Την ώρα που πολλές χώρες προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ο ΠΟΥ τονίζει πως «Η πανδημία δεν τελείωσε, αναμένουμε νέες παραλλαγές».

Η Σούμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε το ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται… άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε η Σούμια Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax στους εφήβους

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο της NVX-CoV2373 δύο δόσεων κατά του κορωνοϊού είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 80% κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελικής φάσης της δοκιμής του σε εφήβους 12 έως 17 ετών.

Η δοκιμή έγινε σε 2.247 εφήβους μεταξύ Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2021, όταν κυριαρχούσε ακόμη η παραλλαγή Δέλτα, εναντίον της οποίας ειδικότερα το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 82%. Η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο φέτος, αίτηση για έγκριση χρήσης του εμβολίου της στους εφήβους.

Τον προηγούμενο μήνα κατέθεσε ανάλογη αίτηση στις ΗΠΑ για χρήση του εμβολίου της στους ενήλικες, μετά από δοκιμή του σε περίπου 30.000 άτομα, όπου εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90,4%.

Το εμβόλιο της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς επίσης τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Novavax δήλωσε ότι στη δοκιμή του στους εφήβους το εμβόλιο έγινε καλά ανεκτό και δεν εμφανίστηκαν περιστατικά μυοκαρδίτιδας.

Ακόμα, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί για άλλες πιθανές παρενέργειες, καθώς το εμβόλιο της αρχίζει σταδιακά να χρησιμοποιείται ευρύτερα από τον γενικό πληθυσμό διεθνώς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...