Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Φθηνό αντιπαρασιτικό μειώνει τους θανάτους από κορωνοϊό

Πλανήτης
Ενα οικονομικό αντιπαρασιτικό φάρμακο φαίνεται ότι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας από κορωνοϊό, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι εκτιμήσεις των ερευνητών αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από διάφορες μελέτες είναι αρκετά αισιόδοξα και αποτελούν ένα βασικό βήμα για τη θωράκιση του οπλοστασίου με τα υποψήφια φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα ο Άντριου Χιλ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ μαζί με άλλους ειδικούς ανέλυσαν 18 πρόσφατες μελέτες, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το κτηνιατρικό φάρμακο με τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής και ταχύτερη εξουδετέρωση του κορονοϊού από τον οργανισμό.

Σε έξι εξ αυτών ο κίνδυνος του θανάτιου μειώθηκε κατά 75% σε ένα υποσύνολο ασθενών, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Από τεχνικής απόψεως, μπορεί η ιβερμεκτίνη να μην είναι αντιικό φάρμακο, όμως στη συγκεκριμένη πάθηση φαίνεται να εμφανίζει τις ιδιότητες που έχει η εν λόγω κατηγορία φαρμάκων.

Μάλιστα στο δικτυακό τόπο του ελληνικού οδηγού φαρμάκων «Γαληνός», όπου βρίσκεται αναρτημένο το επίσημο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου, υπάρχει ειδική ένδειξη που αναγράφει ότι «η δραστική ουσία ερευνάται για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ασθένειας του κορονοϊού SARS-CoV-2».

Που χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική για αποπαρασίτωση βοοειδών, χοίρων, προβάτων και αιγών, η οποία οφείλεται σε γαστρεντερικά και πνευμονικά παράσιτα νημάτων, ή ακόμη και για δερματικά παράσιτα, όπως οι ψείρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Χίλ τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν με ιβερμεκτίνη ήταν ενθαρρυντικά. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες έτσι ώστε να δοθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η παρασκευή του κοστίζει 12 λεπτά, στην Ινδία πωλείται προς 3 ευρώ και στις ΗΠΑ 960 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Financial Times ο Άντιου Χιλ.

Το συγκεκριμένο φάρμακο στη χώρα μας κοστίζει 25 ευρώ. Παράλληλα προτείνει άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό να λαμβάνουν προληπτικά το εν λόγω φάρμακο. «Το φάρμακο μειώνει ταχύτατα το ιικό φορτίο στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι αν το λάβει κάποιος που μόλις διαγνώστηκε, θα είναι λιγότερο μεταδοτικός», επισημαίνει.

Όμως υπάρχουν και ειδικοί που τονίζουν πως αρκετές από τις 18 μελέτες δεν πέρασαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσίευσης σε επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα προσθέτουν ότι έγιναν από μη εξειδικευμένους λοιμωξιολόγους.

Αυτή τη στιγμή, επιστήμονες και συστήματα υγείας ανά τον κόσμο έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού και οι θεραπείες έχουν μείνει αρκετά πίσω. «Μπορεί ο εμβολιασμός να είναι εξαιρετικά σημαντικός, όμως και η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θανάτου και να αδειάσει τα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο κ. Χιλ.

Από την άλλη πλευρά στην πιο πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της κλινικής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, και δημοσιεύτηκε στο E Clinical Medicine (έκδοση του Lancet), διαπιστώθηκε και πάλι μείωση ιικού φορτίου και συμπτωμάτων της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα στα πλαίσια της μελέτης οι ειδικοί προχώρησαν στη χορήγηση μίας δόσης ιβερμεκτίνης ή εικονικό φάρμακο σε 24 ασθενείς με Covid-19 και ήπια συμπτώματα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δείγματα ρινοφαρυγγικά και αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και διαδοχικά κάθε εβδομάδα και επί τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Οι ασθενείς που έλαβαν ιβερμεκτίνη τέσσερις ημέρες μετά είχαν τρεις φορές μικρότερο ιικό φορτίο. Έπειτα από επτά μέρες, είχαν έως 18 φορές μικρότερο ιικό φορτίο. Ακόμη, όσοι έλαβαν ιβερμεκτίνη είχαν μειωμένη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων και συγκεκριμένα περίπου 50% μικρότερη απώλεια όσφρησης και γεύσης και 30% λιγότερο βήχα. «Τα ευρήματά μας συνάδουν με εκείνα πρόσφατων μελετών σε Αργεντινή και Μπαγκλαντές.

«Μολονότι η μελέτη μας είναι μικρή και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στα ιικά φορτία, στη διάρκεια των συμπτωμάτων και στα επίπεδα των αντισωμάτων, δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της ιβερμεκτίνης σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, με περισσότερους ασθενείς», λέει ο Κάρλος Σακούρ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι απειλές Πούτιν τρομοκρατούν τη Γερμανία: Καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν καταφύγια στα σπίτια τους

Η Γερμανία συντάσσει κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο α...

Πολωνία: 32χρονος σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του και αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί

Οικογενειακό δείπνο κατέληξε σε αιματοχυσία το βράδυ της Κυριακής στη νοτιοδυτική Πολωνία. Ένας 32χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του, στην κοινότητα Να...

Φόρτωση άρθρων...