Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Σε κλίμα πόλωσης οι διεργασίες για τον σχηματισμό Kυβέρνησης

Σε κλίμα μεγάλης πόλωσης γίνονται οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στη Γαλλία, δύο ημέρες έπειτα την συντριβή της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές.

Πιέσεις να ακυρώσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες για την σύνοδο του ΝΑΤΟ δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν, δύο μέρες μετά  τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Συνεργάτες του Γάλλου Προέδρου θεωρούν ότι η αριστερά θα εκμεταλλευτεί την απουσία του για να επιταχύνει τις διαδικασίες και να επιβάλει κάποιο στέλεχός της στη θέση του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Ο Ζακ Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που κέρδισε τις περισσότερες έδρες ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προτείνει νέο πρωθυπουργό χωρίς να αποκλείσει τον εαυτό του.

«Εγώ είμαι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. Από την αρχή έλεγα ότι δεν είμαι εγώ αυτός που θα προκαλούσε πρόβλημα. Αν ερωτηθώ δεν πρόκειται να πω ότι δεν νιώθω ικανός, όταν δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που έλεγα το αντίθετο».

Έτοιμος γίνει πρωθυπουργός δηλώνει και ο Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, που άσκησε κριτική στον Μελανσόν, εταίρο του στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Είμαι έτοιμος να αναλάβω το πόστο όμως προσθέτω έναν όρο στον διάλογο με τους εταίρους μας: Δεν συμφωνώ με το να επιβάλλει κανείς την άποψή του σε κανέναν και κανείς, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν μπορεί να έχει  αξίωση στην ηγεμονία».

Λίγο πριν υποδεχθεί τους νέους βουλευτές της Αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση, ο Μελανσόν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι καθυστερεί εσκεμμένα τις διαδικασίες.

«Καθυστερεί και ροκανίζει τον χρόνο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος που μπλοκάρει την κατάσταση σήμερα, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο».

Την ίδια ώρα, ο εκλεκτός της Μαρίν Λε Πεν, Ζορντάν Μπαρντελά που προοριζόταν για πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανέλαβε την ηγεσία της νέας, τρίτης σε δύναμη ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» ιδρύθηκαν από το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν μετά τις ευρωεκλογές και μετρούν στις τάξεις τους ακροδεξιά κόμματα από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενώ έρευνα για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022 ξεκίνησε η εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς είχε επενδύσει σχεδόν 11,5 εκατομμύρια στην εκστρατεία της με στόχο να κερδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στην Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις της πόλης Κοστιαντινίφκα, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Βαντίμ Φιλά...

Συνεχείς αντιδράσεις της Τουρκίας για να αποκλειστεί το Famagusta - Τι ισχύει για την Κύπρο

Eάν ισχύει η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, τότε εξαιρείται και η Κύπρος. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τι θα συμβεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει να ...

Φόρτωση άρθρων...