Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πλανήτης

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις πιο πολωμένες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Στον πρώτο εκλογικό γύρο που διεξήχθητην Κυριακή 30 Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» (Rassemblement National, RN) σημείωσε ιστορική νίκη. Με ποσοστό 33,2% σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2022, και ελπίζει να κατακτήσει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς η απόσυρση 218 υποψηφίων των άλλων κομμάτων θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση την Κυριακή. Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Talan σε περισσότερους από 10.000 ψηφοφόρους που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Le Monde, της France Télévisions και του Radio France, η «Εθνική Συσπείρωση» και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς, θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλαμβάνει 145 έως 175 έδρες και το κόμμα του Μακρόν 118 έως 148 έδρες.

Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche. Η εν λόγω δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου, έδειξε ότι η «Εθνική Συσπείρωση» θα βγει νικήτρια στις εκλογές με 200 έως 230 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν (Ensemble) 120 έως 140 έδρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive που διεξήχθη μεταξύ 2 και 3 Ιουλίου για τις εταιρείες Challenges, M6 και RTL, η «Εθνική Συσπείρωση» θα κερδίσει 190 έως 220 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία που επιδιώκει. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν (Ensemble) θα πρέπει να αρκεστεί στις 110-135 έδρες, ενώ η δεξιά (Les Républicains) αναμένεται να κερδίσει 30 έως 50 έδρες, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν τάσσεται υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας της «Εθνικής Συσπείρωσης». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού LCI που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, μόνο το 37% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της απόλυτης πλειοψηφίας της «Εθνικής Συσπείρωσης».

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Γάλλους που ψήφισαν υποψήφιο του RN στον πρώτο γύρο (91%), αλλά πολύ λιγότερο για εκείνους που ψήφισαν δεξιά (34%), το κόμμα του Μακρόν (7%) ή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (6%). Το 47% των Γάλλων αντιτίθεται στην απόλυτη πλειοψηφία» αναφέρει το LCI.

«Τίποτα δεν θα αλλάξει, οι Γάλλοι έχουν κάνει την επιλογή τους», λένε οι υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος

Η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που η γαλλική ακροδεξιά δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων φαίνεται να συζητούν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) έχει δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε την ακροδεξιά συμμαχώντας με τους μακρονιστές», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πώς αντιδρούν όμως οι ψηφοφόροι του κόμματος της Μαρίν Λεπέν σε αυτή την ακόμα ασαφή ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Το franceinfo μίλησε με υποστηρικτές του RN στο Essonne, ένα διαμέρισμα στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Île-de-France στη Βόρεια Γαλλία, όπου το ακροδεξιά κόμμα προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο σε πάνω από δέκα εκλογικές περιφέρειες.

«Αυτό είναι το πολιτικό παιχνίδι»

Οι υποστηρικτές της «Εθνικής Συσπείρωσης», δεν πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκεντρώνει προσωπικότητες από τη Δεξιά μέχρι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι εφικτή. Είτε πρόκειται για ακροδεξιούς ακτιβιστές είτε για απλούς υποστηρικτές του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, όλοι οι κάτοικοι που συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του franceinfo τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Όχι, δεν εκνευρίζομαι, είναι όλα μέρος του πολιτικού παιχνιδιού», διαβεβαιώνει ένας από αυτούς. Ειδικά καθώς είναι πεπεισμένοι ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι απλώς αδύνατη.

Αυτή, τουλάχιστον, είναι η άποψη του Μισέλ.

«Δεν έχουν καθόλου τις ίδιες ιδέες, είναι πολιτικά αντίθετοι. Είναι αφύσικο. Είναι σαν να λέμε ότι το κόκκινο και το μπλε είναι το ίδιο χρώμα. Είναι δύο χρώματα, οπότε δεν μπορείς να βάλεις το κόκκινο και το μπλε μαζί γιατί θα σου βγει μωβ…Αυτοί οι άνθρωποι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, μου είναι απλώς αδύνατο να το φανταστώ» λέει.

«Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που κανείς δεν έχει ξανακάνει», δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας η Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέας των Οικολόγων EELV, αναφορικά με τη μελλοντική Εθνοσυνέλευση.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση ενός ψηφοφόρου της «Εθνικής Συσπείρωσης».

«Μου φαίνεται αστείο. Ειλικρινά, πρόκειται για αερολογίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά τις εκλογές, ή το RN θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία – οπότε τόσο το καλύτερο για εμάς- ή κάποιο άλλο κόμμα θα πετύχει σχετική πλειοψηφία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο Εθνοσυνέλευσης, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Όλοι θα ‘πυροβολούν’ ο ένας τον άλλον. Η Αριστερά δεν θα μπορεί να συμμαχήσει με τους μακρονιστές και το αντίστροφο» δήλωσε.

Ο Κλεμάν θεωρεί πως η πρόταση μιας κυβέρνησης συνεργασίας έχει ως στόχο να «σπάσει τη δυναμική ώστε τα άλλα κόμματα να διατηρήσουν τις έδρες τους και τα μικροσυμφέροντά τους».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Μισέλ.

«Δεν είναι τόσο ηλίθιοι. Γνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουμε δοκιμάσει το RN, οπότε θα το δοκιμάσουμε και θα δούμε» λέει.

Θα μπορούσε όμως η ιδέα μιας «συγκατοίκησης» στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση να επηρεάσει την επιλογή ορισμένων ψηφοφόρων;

Απολύτως όχι, εκτιμά ο Φρανσουά.

«Τίποτα δεν θα αλλάξει, οι Γάλλοι έχουν κάνει την επιλογή τους. Ο κόσμος έχει βαρεθεί εδώ και τόσο καιρό και αυτό εκφράζει. Οι Γάλλοι αντέδρασαν με ψυχή και συνείδηση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός υπουργός Άμυνας: Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα για πόλεμο

Οι γερμανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευ...

Φόρτωση άρθρων...