Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Συνελήφθη ένας 15χρονος ως ύποπτος για τη φονική επίθεση - Σε «πολύ σοβαρή» κατάσταση τέσσερις από τους τραυματίες

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ, Μάρκους Ρερλ, δήλωσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας»

Πλανήτης

Στη σύλληψη ενός ατόμου ως ύποπτου για την επίθεση με μαχαίρι στο Φεστιβάλ του Ζόλινγκεν, κατά την οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν, προχώρησε η αστυνομία στη Γερμανία. Ο συλληφθείς είναι 15 ετών και ερευνάται πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ειδικότερα, ο ανήλικος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, αφότου δύο άτομα ανέφεραν μια συνομιλία μεταξύ του 15χρονου και κάποιου άλλου, σχετικά με την επίθεση. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται το εάν ο 15χρονος γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση και δεν την ανέφερε στην αστυνομία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Αρχές, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ, Μάρκους Ρερλ, δήλωσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. Συμπλήρωσε πως οι αστυνομικές Αρχές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν συνεργοί και ότι οι έρευνες για τη συλλογή στοιχείων παραμένουν σε εξέλιξη.

Κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ωστόσο το μαχαίρι με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, στον τόπο της αιματηρής επίθεσης έχουν εντοπιστεί «αρκετά μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται για να εξακριβωθεί εάν κάποιο από αυτά χρησιμοποιήθηκε στο συμβάν. Προς το παρόν δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν έχουν βρει όντως το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας, η κατάσταση που επικράτησε στο σημείο ήταν «πολύ χαοτική», γεγονός που δυσχέρανε τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη. Επιβεβαίωσε δε πως οι επιθέσεις ήταν «πολύ στοχευμένες» στον λαιμό των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε συλληφθεί ακόμη ένα άτομο, ο οποίος τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζεται με την επίθεση.

«Πολύ σοβαρά» τέσσερις τραυματίες

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των τραυματιών, οι γερμανικές Αρχές ανέφεραν πως μεταξύ των οκτώ ατόμων που νοσηλεύονται, τέσσερις έχουν τραυματιστεί «πολύ σοβαρά». «Ελπίζουμε ότι σύντομα δεν θα κινδυνεύει η ζωή τους», ανέφερε ένας αξιωματικός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στα θύματα, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις δήλωσε ότι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, τονίζοντας ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες.

Το πρωί, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι θα πρέπει γρήγορα να συλληφθεί ο δράστης και να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση των τραυματιών αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο που έχει στη διάθεσή του οπτικό υλικό να το καταθέσει. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ δεν υπάρχει επίσης ανάληψη ευθύνης.

Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή. Το γεγονός πάντως ότι στόχευε κυρίως στο λαιμό των θυμάτων τροφοδότησε τις πρώτες εκτιμήσεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Κάποιες πρώτες απαντήσεις πάντως αναμένεται να δοθούν αργότερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που έχουν προγραμματίσει οι αρχές.

Η επίθεση στο Ζόλινγκεν, αν αποδειχτεί ότι έχει ισλαμιστικά κίνητρα, σίγουρα θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στη Γερμανία. Θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξτρεμιστική ακροδεξιά AfD. Σε μία εβδομάδα πραγματοποιούνται εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας Σαξονία και Θουριγγία. Αναμένεται άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς AfD που ειδικά στη Θουριγγία θα είναι πρώτο κόμμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης και έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση κατά ανθρώπων, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τα πιθανά κίνητρα του δράστη.

Συγκλονισμένη δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ από την “βάναυση επίθεση” που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε.

Μετά την θανατηφόρα επίθεση στο «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία», οι κοντινές πόλεις Χίλντεν και Χάαν ανακοίνωσαν την ακύρωση αντίστοιχων δικών τους εκδηλώσεων, επικαλούμενες θέμα ασφάλειας, καθώς ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει. Σε ένδειξη συμπαράστασης για τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη πέντε, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κάλεσε τις ομάδες της Bundesliga να αγωνιστούν φορώντας πένθιμα περιβραχιόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 20 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1519: Ο Μαγγελάνος αποπλέει από την περιοχή του Κάντιθ στην Ισπανία με 270 άνδρες, με σκοπό να κάνει τον περίπλου της γης 1946: Πραγματοποιείται το πρώτο κινηματογρα...

Λίβανος: Μυστηριώδης εξαφάνιση Νορβηγού «γκουρού της τεχνολογίας» την ημέρα των εκρήξεων – Μετέφερε 1,3 εκατ. λίρες

Παραμένει το μυστήριο και οι «θεωρίες συνωμοσίας» που διαδίδονται για τον τρόπο που η Μοσάντ κατάφερε να «φυτέψει» τα εκρηκτικά σε χιλιάδες βομβητές που έστειλε στην Χεζμπολάχ και ...

Κίνα: Ζωολογικός κήπος παραδέχτηκε ότι έβαφε σκύλους για να μοιάζουν σε... πάντα (βίντεο)

Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση σε έναν ζωολογικό κήπο στην Κίνα, καθώς έβαψαν σκύλους ασπρόμαυρους για να μοιάζουν με.. πάντα και να ξεγελάσουν τους επισκέπτες. Η α...

Φόρτωση άρθρων...