Την ώρα που ο Ολαφ Σολτς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, στη Γερμανία και στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, άνοιξαν οι κάλπες σε μία εκλογική διαδικασία που μπορεί να σημαίνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με αναλυτές.

Στο κρατίδιο που ανήκει και το Βερολίνο, το αποτέλεσμα αναμένεται αμφίρροπο σήμερα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια, απειλείται με ήττα το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).

οΗ τελευταία δημοσκόπηση στις 19 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό τυ δικτύου ZDF έδινε οριακό προβάδισμα με 28% στην AfD και 27% για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ντέρμπι επίσης προδιαγράφεται και για την τρίτη θέση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, που κινούνται στο 14%, και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 13%. Οι Πράσινοι στο 4,5%, η Αριστερά στο 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη και του Βρανδεμβούργου.

Υπό αμφισβήτηση και εντός SPD αν χάσει ο Σολτς το Βερολίνο

Ηδη σε άλλα κρατίδια ο Σολτς έχει υποστεί βαρύ πλήγμα και το να χάσει και το Βραδεμβούργο, θα είναι καταστροφικό, εν όψει και γενικών εκλογών το 2025.

Η… αρχή της καταστροφής για το SPD είχε έρθει στις ευρωεκλογές όπου έπεσε στην 3η θέση, ενώ την ίδια ώρα η ακροδεξιά συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ηδη έχει κερδίσει τη Θουριγγία το AfD ενώ στη Σαξονία ήταν δεύτερο, με την παράταξη Σολτς να έχει καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα και στα δύο κρατίδια.

Ο Σολτς γνωρίζει καλά πως ενδεχόμενη ήττα απόψε, θα τον θέσει υπό αμφισβήτηση, όπως τονίζουν αξιωματούχοι στο Politico.

«Αν χάσει το Βραδεμβούργο, είναι πιθανό να ακολουθήσει κατάρρευση της συμμαχίας με τους «πράσινους» και τους φιλελεύθερους. Θα σημαίνει πως ο Σολτς δεν θα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ηδη μάλιστα, έχουν αρχίσει και οι «ψίθυροι» για αντικαταστάτη του στην παράταξη και προβάλουν ως πιο πιθανό (και πιο δημοφιλή) τον υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός στο κομμάτι της επικοινωνίας, κάτι το οποίο στη Γερμανία θεωρούν πως ο Σολτς «υστερεί σημαντικά».