Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γερμανία: «Μάχη σώμα με σώμα» για την Καγκελαρία - Στις 19:00 το πρώτο exit poll

Τέλος εποχής για τη Μέρκελ, τη μακροβιότερη Καγκελάριο

Πλανήτης

Άνοιξαν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία που θα γυρίσουν τη σελίδα της εποχής της Άγγελα Μέρκελ και θα καθορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διακυβέρνησης από την καγκελάριο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Η Μέρκελ –επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας.

Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

ekloges

Διαβουλεύσεις

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό είναι το ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα

Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών δεν περιορίζεται στο Βερολίνο. Επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική της πορεία. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση του εκλογικού αγώνα.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του Λάσετ μπόρεσε να κλείσει την ψαλίδα, υιοθετώντας αρκετά σκληρή ρητορική. Οι Σοσιαλδημοκράτες, μάλιστα, επέκριναν τη στάση τους, κατηγορώντας τους για «απρεπή προεκλογική εκστρατεία». Μεταξύ άλλων, οι Χριστιανοδημοκράτες επαναλαμβάνουν το ερώτημα τού αν ο Σολτς προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους, επιχειρώντας να «τσιγκλίσουν» τα αντανακλαστικά του συντηρητικού πολιτικού ακροατηρίου, σκορπίζοντας τον τρόμο της «Αριστερής κατρακύλας».

Οι συντηρητικοί υπονόησαν ότι σε περίπτωση που ο Σολτς συνεργαστεί μαζί τους, η χώρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Το κόμμα της Αριστεράς αναγκάστηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας το σενάριο αυτό διαψευδόταν. Παρόλα αυτά, τα στελέχη των Συντηρητικών συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η είσοδος του κόμματος Αριστερά στην κυβέρνηση θα αποτελέσει πισωγύρισμα για τη χώρα. Επιπλέον, το κόμμα της Μέρκελ επιμένει ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες ως δεύτερο κόμμα. Αυτό ήταν και το βασικό του όπλο, με το οποίο μπόρεσε να μειώσει τη διαφορά.

Όπως και να έχει τα σενάρια είναι πολλά. Αν προηγηθούν οι Σοσιαλοδημοκράτες, αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς. Ενδέχεται να προκύψει και τρικομματική κυβέρνηση, εάν οι δύο δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναμένονται διεργασίες ώστε να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Για την Ελλάδα αυτό θα αποτελούσε το καλύτερο σενάριο, ειδικά αν στη συγκυβέρνηση έμπαινε και το κόμμα της Αριστεράς. Οι Πράσινοι έχουν την πιο φιλελληνική ατζέντα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο μεταναστευτικό, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδος και για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Την ίδια θέση έχει και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο επανέφερε φέτος για άλλη μια φορά το θέμα προς συζήτηση στη γερμανική βουλή.

Όπως και να έχει, όμως, δεν πρέπει ο πήχης να ανέβει ιδιαίτερα ψηλά, μιας και δεν αναμένεται κάποιου είδους συστημική αλλαγή. Στα οικονομικά, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι Σοσιαλοδημοκράτες είναι υπέρ του γνωστού δόγματος της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας αλά Σόιμπλε.

Ο Σολτς εμφανίζεται πιο μαλακός, έχοντας παραδεχτεί και για λάθη του Βερολίνου στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κερδίσει την Καγκελαρία θα προβεί σε στροφή 180 μοιρών. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, αντικαθιστώντας τον Σόϊμπλε και ακολουθώντας τα χνάρια του.

Οι πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν μετά το κλείσιμο της κάλπης και όλου του διαστήματος που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα αφορούν κυρίως στα εσωτερικά της χώρας και όχι στην εξωτερική πολιτική. Εκεί, θα υπάρξει μία συνέχεια, ακόμα και αν παρατηρήσουμε απειροελάχιστες παρεκκλίσεις.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι σε περίπτωση που συνεργαστούν οι Σοσιαλοδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά θα έχουμε την πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...