Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά την χθεσινή επίσκεψή του στην Ιορδανία όπου είχε συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής.
Ο Μπλίνκεν απέρριψε την πρόταση των ΥΠΕΞ από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντ' αυτού ζήτησε για άλλη μια φορά «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο ο Μπλίνκεν αντέταξε ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε τη Χαμάς στη θέση της, ικανή να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ. Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Χαμάς, Γάζας, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξουν μία πορεία προς τη λύση των δύο κρατών.
Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία στη βαριά σκιά των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, η Άγκυρα χθες ανακάλεσε και τον προεσβευτή της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και είναι η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.