Η εκτόξευση πυραύλων από τη Χεσμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και η προειδοποίηση Νετανιάχου ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τους πολέμιους τους Ισραήλ, ανεβάζουν τον πυρετό στη Μέση Ανατολή και ανάβουν «φωτιές» στις αγορές.

Η πολεμική αντίδραση της φιλοϊρανικής οργάνωσης μετά το κάζο της προηγούμενης εβδομάδας στον Λίβανο, με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεσμπολάχ, «νομιμοποιεί» τον Νετανιάχου για να τα κάνει όλα... λίμπα! 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το εντυπωσιακό χτύπημα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατά μελών της, ήταν μια κίνηση που επί της ουσίας εξισορροπεί σε μεγάλο βαθμό την ντροπιαστική επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο στη Χαν Γιουνίς, με τους δεκάδες Ισραηλινούς νεκρούς και ομήρους. Αυτό το χτύπημα πιστώνεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ασχέτως εάν χθες, κατά το πρώτο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά από αρκετό καιρό, έκανε την... πάπια και δεν ανέφερε τίποτα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «νεκρός» πολιτικός χρόνος στις ΗΠΑ και τα εντυπωσιακά χτυπήματα του Ισραήλ, ανοίγουν την όρεξη στον Νετανιάχου, ώστε να προχωρήσει σε ακραία πιο επιθετικές στρατιωτικές κινήσεις, καθώς εκτιμάται ότι η σιιτική οργάνωση έχει "απονευρωθεί", λόγω της εξουδετέρωσης δεκάδων πολιτικών και επιχειρησιακών στελεχών της, καθώς και του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου επικοινωνιών. Η τακτική του Ισραήλ εδράζεται στη γνωστή φράση που λέει ότι "στη βράση κολλάει το σίδερο". Το "χτύπημα" στο Λίβανο "ανεβάζει" στρατιωτικά και ψυχολογικά το Ισραήλ και τον Νετανιάχου, ενώ από την άλλη, κάθε στρατιωτική επιχείρηση της Χεσμπολάχ από δω και πέρα θα κάνει ακόμη πιο σκληρή την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Από το βήμα της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από τους Ισραηλινούς να κάνουν πίσω και να μη μεταφέρουν την ένταση στο νότιο Λίβανο, ενώ πιέσεις ασκούν και οι Αμερικανοί, χωρίς ωστόσο να... καταλαβαίνει τίποτα ο Νετανιάχου. 

Η κατάσταση φαίνεται ότι μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμπλοκής του Ιράν (υποστηρίζεται από τους Ρώσους) μέσω της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων, χτυπώντας απευθείας μέσα στην καρδιά του Ισραήλ. 

Πολλοί εκτιμούν ότι δεν συμφέρει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να ρίξει «λάδι στη φωτιά», καθώς το τίμημα θα είναι βαρύ. Όμως, η ψυχολογία όσων εμπλέκονται σε έναν πόλεμο δεν ερμηνεύεται με όρους... ψυχραιμίας ή με την οπτική όσων βρίσκονται σε απόσταση από τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης απειλεί να «ξυπνήσει» την αγορά πετρελαίου, η οποία εδώ και ένα μήνα, δίνει ανάσες στην αντιπληθωριστική πολιτική, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. 

Η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται στα 74 δολάρια το βαρέλι και διατηρεί τις λιανικές τιμές σε... ανεκτά επίπεδα, κάτι που βοηθάει θετικά τόσο τις αγορές ομολόγων όσο και τις μετοχές στα χρηματιστήρια Αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα ξαναπάρουν την ανηφόρα με ορατό το ενδεχόμενο να υπερβούν ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αντιπληθωριστική πολιτική στην Ευρωζώνη και μπορεί να υπάρξει ανατροπή στους σχεδιασμούς για την πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Ένα τέτοιο σενάριο είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αναστάτωση τις αγορές και σε μεγάλη υποχώρηση των δεικτών, οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν «φούσκα»...

Γιατί το πολιτικό περιβάλλον σε Γερμανία και Γαλλία αποτελεί τον ρυθμιστή των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη το 2025

Η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025, καθιστούν την "ατμομηχανή" της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κυρίαρχο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων της επόμενης χρονιάς, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές και τη βιωσιμότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης που ορκίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα:

Οι χθεσινές εκλογές για την τοπική κυβέρνηση στο Βραδεμβούργο, τελικώς φαίνεται ότι δίνουν ανάσα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο επικράτησε με βραχεία κεφαλή του ακροδεξιού ΑfD.

Τα δύο κόμματα ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους και ο Σολτς από τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σούπερ». Ωστόσο, τίθεται ένα θέμα για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι βρέθηκαν εκτός Βουλής. Σημειώνεται ότι το AfD κέρδισε πρόσφατα τις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι επικράτησαν οριακά στη Σαξονία έναντι του ακροδεξιού σχηματισμού. 

Το 2025 θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ευχή όλων είναι να κλείσει εγκαίρως ο δρόμος στο AfD. Η λογική λέει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι «Πράσινοι» δεν θα επιτρέψουν στους ακροδεξιούς να κάνουν... όνειρα για τη διακυβέρνηση της πολυπληθέστερης και πιο μεγάλης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όμως, με την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση να χτυπάει και τη Γερμανία, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα βγάλει η κάλπη. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταποντιστούν και οι Χριστιανοδημοκράτες θα σηκώσουν το... φορτίο για τη συγκρότηση κυβέρνησης το 2025. Αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη για την Ευρώπη γιατί φαίνεται ότι η άσκηση δεν θα περιλαμβάνει το φιλορωσικό ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 

Το μόνο που δεν πρέπει να συμβεί στην Ευρώπη το 2025 είναι η ενός φιλοπουτινικού κόμματος, το οποίο εκφράζει καταστροφικές πολιτικές για την Ευρώπη. Η επικράτηση της λογικής στη χώρα θα είναι μια θετική εξέλιξη γι’ αυτήν αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, "αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του", τότε θα μιλάμε για... αυτοχειρία!

Στη Γαλλία, υπάρχει κυβέρνηση από το Σάββατο με τον έμπειρο Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό και με πολλά μέλη από το κεντροδεξιό κόμμα του Μακρόν, αλλά και τους συντηρητικούς.

Η νέα κυβέρνηση τοποθετείται κεντρο-δεξιά στον πολιτικό χάρτη, καθώς ο Μακρόν έλαβε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, θέτοντας επί της ουσίας ως πρώτο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα το Μεταναστευτικό. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική αριστερά, υπέρμαχη των μεταναστών, διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ευελπιστεί ότι θα μπλοκάρει πολλά από τα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. 

Οι ακροδεξιοί των Λεπέν-Μπαρντελά προβλέπουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ υπάρχει κίνδυνος η Γαλλία να σύρεται έως τις προεδρικές εκλογές του 2027, εν μέσω αλλεπάλληλων πολιτικών κρίσεων, την ίδια στιγμή που η οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη Γαλλία σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση στη Γερμανία, μπορούν να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε σημαντική οπισθοχώρηση και μάλιστα σε μια περίοδο όπου θεωρητικά, τα χειρότερα έχουν περάσει και η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν εν μέσω συνέχισης των πολεμικών-γεωπολιτικών κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον στη Γαλλία στρέφεται στις εκλογές του 2027, όπου υποψήφιος θα είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν κατά την περίοδο 2017-2020. Θεωρείται μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής, αλλά ταυτόχρονα και το φόβητρο για τη Μαρί Λεπέν, η οποία θα διεκδικήσει για ακόμη μία φορά την προεδρία στη χώρα που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Μέχρι το 2027 πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη η επικράτηση των ακροδεξιών στη Γαλλία.

Το 2025 θα είναι η χρονιά που θα κρίνει ποιος θα ηγείται της Γερμανίας και ταυτόχρονα πόσο ανθεκτική θα παραμείνει η Γαλλία. Οι εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες θα καθορίσουν το momentum στις αγορές, αλλά και στην αρχιτεκτονική της Γηραιάς Ηπείρου. 

Με ανοικτό τον πόλεμο στην Ουκρανία και με ερωτηματικό για το πρόσωπο που θα προκύψει ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2025, αναμένεται να είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Όλα παραμένουν ανοικτά και ρευστά, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα διογκώνονται και οι λύσεις καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες...