Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

Γιατί ο Νετανιάχου και ο Ζελένσκι ανεβάζουν τον... πυρετό στη Δύση

Πλανήτης

Το Ισραήλ... αργεί να επιτεθεί στο Ιράν και όσο αργεί, τόσο μεγαλώνει η νευρικότητα των μουλάδων για τα χτυπήματα που έρχονται.

Ο Νετανιάχου έχει δώσει εντολή για ισοπέδωση, τσιμεντοποίηση και... οικοπεδοποίηση του Νοτίου Λιβάνου καταστρέφοντας πλήρως τις θέσεις των ανταρτών της Χεσμπολάχ με παράλληλη παγίδευση τους στα υπόγεια λαγούμια των πολλών χιλιομέτρων. Θέλει να κλείσει το μέτωπο από εκεί για να αφοσιωθεί σε στοχευμένα χτυπήματα προς το Ιράν, τα οποία, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί έναντι των Αμερικανών, δεν θα περιλαμβάνουν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η νέα αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και η σχετική ηρεμία στα χρηματιστήρια, συνδέονται με τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν στο παρασκήνιο, ότι ο Νετανιάχου δεν θα βάλει... μπουρλότο στις αγορές και ιδίως στο πετρέλαιο. Γι αυτό χθες είδαμε και νέα πτώση της τιμής του προς τα 74 δολάρια το βαρέλι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε.

Ο πόλεμος έχει τους δικούς του κανόνες και από ώρα σε ώρα αλλάζουν τα σχέδια, ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, αλλά και το μέγεθος των χτυπημάτων. Οι Ιρανοί "μοιράζουν"... ψόφους σε Ισραηλινούς και Αμερικανούς, κάτι που για πολλούς ταυτίζεται με το γνωστό ρητό "σκύλος που γαβγίζει, μην τον φοβάσαι". Το Ιράν ξέρει ότι αν εξουδετερωθεί η Χεσμπολάχ δεν θα έχει και πολλά περιθώρια για... μαγκιές. Βέβαια, ένα χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν δεν θα μείνει αναπάντητο και αυτό είναι που ανησυχεί τις αγορές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα φώτα στρέφονται και προς την Ουκρανία, όπου ο Πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε το "σχέδιο νίκης" κατά των Ρώσων, το οποίο εμπλέκει ευθέως το ΝΑΤΟ μέχρι τα... μπούνια! Ο νέος Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, βλέπει με προβληματισμό το σχέδιο του Ζελένσκι, ο οποίος αρνείται σε κάθε περίπτωση την παραχώρηση εδαφών, τα οποία οι Ρώσοι έχουν κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Βέβαια, δεν θα περίμενε κανείς να βγει φόρα παρτίδα και να αποδεχθεί τα τετελεσμένα, ωστόσο, το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αποφύγει όπως "ο διάολος το λιβάνι" περαιτέρω εμπλοκή στον πόλεμο, πέραν της βοήθειας που παρέχει και είναι πολύ ισχυρή.

Αμέσως, η Μόσχα, στο άκουσμα του "σχεδίου νίκης" του Ζελένσκι με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε την Ευρώπη για... συνέπειες. Αναμφίβολα η Συμμαχία ξέρει πού βρίσκονται οι "κόκκινες" γραμμές, γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών της Συμμαχίας και της Ευρώπης αντιλαμβάνονται τι θα σημάνει ένα γενικευμένο πολιτικό σκηνικό μεταξύ Ευρώπης-Ρωσίας και Ισραήλ-Ιράν. Οι αποφάσεις έχουν πάντα ως κριτήριο τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης προσπαθεί να μπει σε ανοδικό κύκλο, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της πτώσης του πληθωρισμού, ο οποίος πριν από δυόμισι χρόνια εκτινάχθηκε λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδίως στο σκέλος των τιμών της ενέργειας.

Τα πράγματα είναι σοβαρά και οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό παραπέμπουν στο ενδεχόμενο συνάντησης (κάποια στιγμή) ανάμεσα στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον... χασάπη Πούτιν. Γενικά, στο γεωπολιτικό παίγνιο έχει απλωθεί πολύς... τραχανάς, κάτι που σίγουρα δεν είναι και τόσο τυχαίο. Πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές εκλογές και ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει στις αρχές Ιανουαρίου, θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων σε όλα τα ανοικτά μέτωπο που έχει η Δύση με τους Ρώσους και τους φανατικούς μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή.

Μέσα στις επόμενες 30-60 ημέρες, μάλλον θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις. Τα πράγματα είτε θα γίνουν πολύ χειρότερα και μη διαχειρίσιμα, είτε όλοι οι εμπλεκόμενοι "παίκτες" θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα πάμε παραπέρα! Εύκολο; Καθόλου. Δύσκολο; Πάρα πολύ...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ έδωσε 75 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 3 ημέρες για την εκστρατεία υπέρ του Τραμπ

Ποσό μαμούθ κατέβαλε ο Έλον Μασκ για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ο Έλον Μασκ έδωσε μέσα σε τρεις μήνες γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια ...

Ναι μεν, αλλά από το ΝΑΤΟ για το σχέδιο Ζελένσκι

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, δήλωσε ...

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν – Το 20ετές σχέδιο και οι στόχοι

Το σχέδιο του Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου είναι έτοιμο, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το CNN ...

Φόρτωση άρθρων...