Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

Γιατί συνιστά ασύμμετρη απειλή για τη Μεσόγειο και τις αγορές το γενικό ξεκαθάρισμα στη Μέση Ανατολή

Πλανήτης

Το "γκρέμισμα" του αντιαεροπορικού "θόλου" του Ισραήλ από ένα drone που εκτόξευσε η Χεσμπολάχ κατά επίλεκτης μονάδας του IDF, φαίνεται ότι αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη Μέση Ανατολή.

Το χτύπημα της Χεσμπολάχ έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς εξέθεσε την αντιπυραυλική "ομπρέλα" προστασίας του Ισραήλ και αυτό το χτύπημα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλαπλάσιας έντασης αντίποινα από το Ισραήλ. Ο θάνατος τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών και η έστω μερική αναπτέρωση του ηθικού της Χεσμπολάχ από ένα τέτοιο χτύπημα (έστω πολύ μικρό) ρίχνει "λάδι στη φωτιά". Ο Νετανιάχου από το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, θα περάσει στο επίπεδο του... οφθαλμοί αντί οφθαλμών!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Μέση Ανατολή γίνεται πλέον ένα πεδίο ανεξέλεγκτων επιχειρήσεων και η προειδοποίηση του Νετανιάχου προς τους κατοίκους της Βηρυτού να την εγκαταλείψουν, δείχνει τι έρχεται. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους που παραμένουν επί λιβανικού εδάφους να φύγουν... χθες!

Το Ισραήλ μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την εφαρμογή ενός σχεδίου γενικού ξεκαθαρίσματος στη Μέση Ανατολή, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ένα ντόμινο γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών εξελίξεων. Οι δρόμοι της ενέργειας σε μια περιοχή που πρέπει να είναι... καθαρή, έχει γίνει πλέον ο υπ΄ αριθμόν ένα στόχος των Ισραηλινών.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, οπότε ο Νετανιάχου δεν χρειάζεται να τους... ρωτήσει! Οι ΗΠΑ σπεύδουν να ενισχύσουν την αντιπυραυλική προστασία του Ισραήλ με απόφαση του απερχόμενου Μπάιντεν κάτι που αναμφίβολα, σημαίνει ότι ο Νετανιάχου μέσα στις επόμενες ημέρες θα... οικοπεδοποιήσει περισσότερες περιοχές!

Οι άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (εν πολλοίς έχουν προεξοφληθεί εδώ και καιρό), δεν πτοήσαν χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο μάλιστα, "σκαρφάλωσε" σε νέο ιστορικό υψηλό και πιο συγκεκριμένα πάνω από τις 43.000 μονάδες. Επειδή βρισκόμαστε ακριβώς 3 εβδομάδες πριν από την... D-day των Προεδρικών Εκλογών, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η αμερικανική αγορά ενσωματώνει και διάφορα "παιχνίδια" που γίνονται από τραπεζικούς και επενδυτικούς κολοσσούς.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο μπορεί να κινείται σε δικούς του ρυθμούς, ωστόσο, η επέμβαση ισραηλινών αρμάτων μάχης μέσα στις εγκαταστάσεις της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, δείχνει αυτό που πραγματικά έρχεται και για το οποίο ο Νετανιάχου δεν... καταλαβαίνει τίποτα. Δηλαδή, την κόλαση!

Το Ισραήλ καθυστερεί μια γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο γιατί αυτή πρέπει να γίνει όταν όλα θα είναι έτοιμα. Επιπλέον, ο Νετανιάχου θέλει να... σπάσει τα νεύρα των μαχητών της Χεσμπολάχ, αλλά και των Ιρανών, οι οποίοι, αναρωτιούνται πότε θα τους... έρθει και από πού θα τους έρθει!

Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου "προσγειώθηκε" κάπως τις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Αυτή τη στιγμή, ούτε καν οι ΗΠΑ ξέρουν τι έχει στο μυαλό του ο Νετανιάχου. Το μόνο που κάνουν είναι απλά να ενισχύσουν την αντιπυραυλική προστασία του Ισραήλ και μέχρι εκεί. Το μέγεθος της επίθεσης και των καταστροφών που θέλει να προκαλέσει το Ισραήλ, δεν φαίνεται να το γνωρίζουν και τόσοι... πολλοί.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν μπορεί να αισθάνεται και τόσο... ήσυχο, αν προχωρήσει σε μια γενική εκκαθάριση στον Λίβανο, η οποία δεν γίνεται να αφήσει... αδιάφορο το Ιράν. Έτσι, το ζητούμενο δεν είναι τι θα πράξει ο Νετανιάχου, αλλά πώς θα απαντήσει το Ιράν στις επιθέσεις του Ισραήλ. Η έκταση των καταστροφών και η επιλογή των στόχων από το Ισραήλ, θα καθορίσουν τις αποφάσεις των μουλάδων της Τεχεράνης. Για τις αγορές, το θέμα είναι τι θα γίνει με το πετρέλαιο, αν στην περιοχή ανοίξουν οι... πύλες της κολάσεως!

Σε λίγες ημέρες θα φανούν οι οριστικές προθέσεις του Ισραήλ, το οποίο έχει αποφασίσει να παραδώσει στις επόμενες γενιές μια... ήσυχη γειτονιά! Βέβαια, είναι άλλο πράγμα να θέτει στόχους και εντελώς διαφορετικά τι επιτυγχάνεις και πώς το επιτυγχάνεις. Η εξουδετέρωση της Χεμπολάχ, οι επιθέσεις κατά του Ιράν αλλά και οι... απαντήσεις των μουλάδων θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον της περιοχής, αλλά και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Από εκεί θα εξαρτηθεί η πορεία των αγορών αλλά και οι διαστάσεις μιας παγκόσμιας αναταραχής που θα αποτελέσει αναμφίβολα ασύμμετρη απειλή σε πολλά επίπεδα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων αν δεν λύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισραήλ ότι θα επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο εβραϊκό κράτος εάν δεν επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα N12. Ο Λ...

Σαν σήμερα - 16 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1793: Η Μαρία Αντουανέττα θανατώνεται στην γκιλοτίνα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. 1846: Ο Γουίλιαμ Μόρτον παρουσιάζει για πρώτη φορά την αναισθησία με ...

Φόρτωση άρθρων...