Την μεγαλύτερη πόλη από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή των Ουκρανών στο ρωσικό έδαφος κατέλαβαν την Πέμπτη οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όπως ανακοίνωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η Σούντζα, η οποία πριν τον πόλεμο απαριθμούσε 5.000 κατοίκους, είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Κουρσκ και η μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει το Κίεβο ότι πάτησε έδαφος της Ρωσίας.

Είναι 9,6 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας και αποτελεί τον μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία προχωρά σε εγκατάσταση στρατιωτικού γραφείου στην πόλη, κίνηση που, σύμφωνα με το «Sky News», ίσως υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να μείνουν στην περιοχή του Κουρσκ για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τουλάχιστον να στείλουν αυτό το μήνυμα στη Ρωσία.

Ακόμα, υποστηρίζει το Κίεβο ακόμα ότι ο στρατός του έχει προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος και συνεχίζει να προελαύνει.

Την ίδια ώρα ο εκ των στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να διαπραγματευτούν και να βάλουν τέλος στην ένοπλη σύγκρουσή τους.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Λουκασένκο είπε ότι οι μόνοι που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι «υψηλόβαθμα πρόσωπα Αμερικανικής καταγωγής».

Η Δύση ενθαρρύνει το Κίεβο να πολεμήσει γιατί αυτό που θέλει είναι Ρωσία και Ουκρανία να καταστρέψουν η μία την άλλη, συμπλήρωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, υποστήριξε, χωρίς αποδείξεις, ότι το Κίεβο σχεδιάζει επίθεση και στη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι το Μινσκ δεν θα επιτρέψει σε ουκρανικές δυνάμεις «να πατήσουν πόδι».

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι αν είναι να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει το 1/5 της έκτασής της, το περισσότερο από το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνουν απολύτως σεβαστές η κυριαρχία και η εδαφική της κυριότητα.