Παρασκευή
04 Οκτωβρίου 2024

Γιατί τρέμει η Ευρώπη από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Παρασκήνιο

Ο πόλεμος... μίσους μεταξύ Ισραήλ-Ιράν, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις αποτελεί πλέον σενάριο τρόμου για την Ευρώπη.

Μια εκρηκτική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, θα πυροδοτήσει ισχυρές ανοδικές τάσεις στο φυσικό αέριο και θα τροφοδοτήσει εκ νέου άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ένας βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη, θα αρκούσε για να πυροδοτήσει και πάλι τον πληθωρισμό, ανατρέποντας την πολιτική επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η ΕΚΤ καλείται πλέον να παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, καθώς πρέπει να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό δίχτυ προστασίας για τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία δέχθηκαν μεγάλο χτύπημα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποτέλεσε και την αιτία της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι προφανές ότι βρίσκεται υπό πίεση, αβεβαιότητα και έντονη ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για πιθανά χτυπήματα εντός ευρωπαϊκού εδάφους με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς την προσεχή Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, τα 100 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανθρωπιστική βοήθεια για να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές, μοιάζουν με... πουρμπουάρ!

Ο νότιος Λίβανος κινδυνεύει να γίνει Γάζα και μαζικοί πληθυσμοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές. Επιπλέον, αν περάσουν νέα καραβάνια προσφύγων και λαθρομεταναστών στην Τουρκία, τότε ταυτόχρονα με τις οικονομικές συνέπειες, η Ευρώπη πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα, γιατί περισσότεροι μη Ευρωπαίοι σε ευρωπαϊκό έδαφος, ισοδυναμούν με περαιτέρω τάσεις ενίσχυσης της ακροδεξιάς. Το σενάριο τρόμου για την Ευρώπη μόλις ξεκίνησε...

Τι πολύ κακό βλέπουν οι αγορές

Η νέα άνοδος του πετρελαίου Μπρεντ στα 77 δολάρια το βαρέλι για τέταρτη συνεχή μέρα και η τετραήμερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών δείχνουν ότι τα πράγματα επί του πολεμικού πεδίου θα χειροτερέψουν και η αβεβαιότητα ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει τη θέση της σε σενάρια τρόμου.

Από τη στιγμή που ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει για στήριξη στο Ισραήλ, ώστε να υπάρξει "αναλογικό" χτύπημα μετά την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, οι επενδυτές ανησυχούν. Τα πράγματα δείχνουν να είναι... μιλημένα και συμφωνημένα μεταξύ Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ. Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει το Ισραήλ ώστε να χτυπήσει απευθείας μέσα στο Ιράν και μάλιστα στην καρδιά της χώρας, την Τεχεράνη. Το πώς θα απαντήσει το Ιράν είναι μια εξίσου ανησυχητική αβεβαιότητα, αν λάβουμε υπόψιν ότι το χτύπημα με τους πυραύλους της Τεχεράνης ήταν το πιο εντυπωσιακό των τελευταίων 40 ετών!.

Τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν θεωρούνται πλέον ως αμυντική ενέργεια από τις ΗΠΑ και όπως γράφαμε και χθες, το Σαββατοκύριακο "προσφέρεται" για πολύ γερό ... νταβαντούρι. Επειδή πάντα λαμβάνονται υπόψιν οι αντιδράσεις των αγορών, αυτό που δείχνουν οι κινήσεις του Ισραήλ και που... μαρτυρά η στάση των ΗΠΑ, είναι ότι θα υπάρξουν απανωτά και συντριπτικά χτυπήματα κατά του Ιράν, με στόχο να κοπεί ο... τσαμπουκάς των μουλάδων μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Οι φόβοι των αγορών εδράζονται στην επιβεβαίωση του κακού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος, ο οποίος, θα έχει... άγρια χαρακτηριστικά και μάλιστα με διάρκεια.

Το "κλειδί" των εξελίξεων για τις αγορές δεν είναι το λεγόμενο "ισοδύναμο πλήγμα" κατά του Ιράν, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του πλήγματος. Στο στόχαστρο του Ισραήλ μαίνουν οι "σφηκοφωλιές" των "Φρουρών της Επανάστασης". Αν το πράγμα... ξεχειλώσει και έχουμε χτυπήματα σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, τότε το πράγμα θα ξεφύγει εντελώς. Μέσα σε όλα αυτά, οι σύμμαχοι του Ιράν, δηλαδή η Χεσμπολάχ και οι Χούθι δεν θα μείνουν με... σταυρωμένα χέρια. Η Χεσμπολάχ μπορεί να έχει αποδεκατιστεί σε επίπεδο πολιτικών και επιχειρησιακών στελεχών, ωστόσο, διαθέτει μαχητές αλλά και στρατιωτικές υποδομές. Η κυβέρνηση του Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για ένα πιο διευρυμένο χτύπημα σε σχέση με αυτό της περασμένης Δευτέρας και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Νετανιάχου περιμένουν... σήμα για να προχωρήσουν στο... παρασύνθημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν βρίσκεται στα έγκατα της γης και κάτω από ολόκληρα βουνά! Αν το Ισραήλ δει ότι δεν μπορεί να χτυπήσει πυρηνικές υποδομές, θα προτιμήσει να χτυπήσει οικονομικά το Ιράν, δηλαδή στις εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου. Το πράγμα έχει ξεφύγει και όλα δείχνουν ότι πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ας κρατήσουμε όσα είπε ο πατέρας του άτυχου Ιωνά Καρούση, Δημήτρης (διαπρεπής και παγκοσμίου κύρους νευρολόγος), ότι από τη μία το Κοράνι και από την άλλη η Παλαιά Διαθήκη έχουν δημιουργήσει τέτοιο μίσος και η κατάσταση δεν μαζεύεται με τίποτα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για την Ελλάδα και οι ισορροπίες τρόμου στις αγορές

Η χθεσινή μέρα μπορεί να οδήγησε σε πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... καλή, λαμβάνοντας υπόψιν τι συνέβη προχθές με την επίθεση του Ιράν κατ...

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει τα πρακτικά της σύσκεψης των αρχηγών πριν από το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της κρίσ...

Φόρτωση άρθρων...