Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Guardian: Η Άγκυρα δεν έβαλε «μυαλό» από τον καταστροφικό σεισμό του 1999

Πλανήτης

Στα μαθήματα που δεν πήρε η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια αναφέρεται ανταποκρίτρια του Guardian.

Η ανταποκρίτρια του βρετανικού Μέσου στη Μέση Ανατολή, Bethan McKernan αναφέρθηκε στα μαθήματα που δεν πήρε η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια, ο οποίος «χτύπησε» σκληρά και την Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας πίσω περισσότερους από 17.000 νεκρούς.

Η ανταποκρίτρια του Guardian τόνισε πως οι αρχές της χώρας είχαν υποσχεθεί τότε αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς και εισήγαγαν έναν «φόρο σεισμού» με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας σε μια περιοχή που βρίσκεται πάνω σε δύο μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Η αργή αντίδραση της Άγκυρας σε αυτή την καταστροφή, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάδειξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία: το κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, υποσχόμενο διαφάνεια και αναδόμηση της οικονομίας.

Σχεδόν 24 χρόνια αργότερα, μετά τον ακόμη πιο φονικό σεισμό της Δευτέρας και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία αναζητούν όχι μόνο τους αγνοούμενους αγαπημένους τους αλλά και απαντήσεις.

Μέχρι στιγμής ο φονικός σεισμός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 35.000 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η διαφθορά εντός της χώρας και η χαλαρή εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών έχουν επιδεινώσει την κρίση.

Ο Ερντογάν, κατέστησε τις κατασκευές την ατμομηχανή της τουρκικής οικονομίας, καθώς η εξάρτηση από τις φθηνές ξένες πιστώσεις χρηματοδότησε νέους αυτοκινητόδρομους, νοσοκομεία και οικιστικούς και εμπορικούς πύργους σε όλη τη χώρα, μέχρι που η τουρκική λίρα κατέρρευσε το 2018.

Σύμφωνα με τα τουρκικά πρότυπα ασφάλειας των κτιρίων, τα οικοδομήματα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και επικαιροποιούνται τακτικά με ειδικούς κανόνες για τις σεισμογενείς περιοχές. Το σκυρόδεμα πρέπει να είναι ενισχυμένο με χάλυβα και οι τοίχοι και οι πυλώνες που φέρουν τα φορτία πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται το «pancaking», όταν οι όροφοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο μετά από κάθετη κατάρρευση.

Ωστόσο, Τούρκοι και διεθνείς γεωλόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης σεισμών προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ότι ακόμη και πολλές σύγχρονες κατασκευές σε όλη τη χώρα αποτελούσαν «ερείπια σε αναμονή» επειδή δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι οικοδομικοί κώδικες.

Οι παραβάσεις δεν τιμωρούνταν επαρκώς, ώστε να αποτρέπουν τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους επενδυτές από τις σκόπιμες κακοτεχνίες, με τους ειδικούς να λένε ότι το πρόβλημα αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό επειδή η αντιμετώπισή του θα ήταν δαπανηρή και αντιδημοφιλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Αγωνία για τη φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχα για να διαμαρτυρηθεί - Οδηγήθηκε σε ψυχιατρείο;

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις Αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» τη φοιτήτρια που συνελήφθη αφού έμεινε με τα εσώρουχά της σε μια δημόσια διαμαρτυρία, όπως τη ...

Φόρτωση άρθρων...