Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εντείνει την παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Guardian, η δολοφονία του Χανίγια φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός περιφερειακού πολέμου. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε τα ξημερώματα ενώ βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Ο Ισμαήλ Χανίγια βρέθηκε στην Τεχεράνη προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας και σκοτώθηκε μετά από πυραυλική επίθεση στο σπίτι του, κατά την οποία έχασε τη ζωή του και ένας εκ των σωματοφυλάκων του.

Η επίθεση, όπως όλα δείχνουν, ήταν μια ακόμη τολμηρή ισραηλινή επιχείρηση. Επισήμως, το Ιράν διεξάγει έρευνα για την επίθεση αυτή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Έπειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, είχε δηλώσει ότι η ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ήταν «σημαδεμένοι για θάνατο».

Η χρονική στιγμή και η τοποθεσία της δολοφονίας του Χανίγια ωστόσο, όπως εξηγεί στην ανάλυσή του και ο Guardian, και όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε μια σύγκρουση που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα κλιμάκωσης σε περιφερειακό πόλεμο. Τα λάθη σε αυτή τη χορογραφία των αεροπορικών επιδρομών και των στοχευμένων δολοφονιών είναι διαρκώς μια πιθανότητα και το διακύβευμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Τι σημαίνει η δολοφονία του Χανίγια

Η δολοφονία του Χανίγια είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς και από την άλλη μια σημαντική τόνωση του ηθικού του Ισραήλ, μετά από 10 μήνες μαχών στη Γάζα, κατά τους οποίους δεν έχει εξουδετερώσει τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, με τον Σινουάρ -εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου- να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Moussa Abu Marzouk χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγια «σοβαρή κλιμάκωση», που «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν και η ικανότητα της Χαμάς να αντιδράσει αμφισβητείται, η απάντηση θα μπορούσε να προέλθει από τους συμμάχους της Χαμάς, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των εντολοδόχων του.

Ο θάνατος του Χανίγια ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και η περιοχή προετοιμάζεται ήδη για την αντίδραση της ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξάγουν έναν πόλεμο φθοράς στη γαλάζια γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το εβραϊκό κράτος από τότε που η Χεζμπολάχ εντάχθηκε στις μάχες, και οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί μετά από μια αεροπορική επιδρομή το Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Αδυνατώντας να προστατεύσει έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του στο έδαφός του, το Ιράν πρέπει να σώσει τα προσχήματα. Εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν δήλωσε νωρίς την Τετάρτη ότι οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη θα λάβουν «απάντηση», σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο Al-Mayadeen.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε, επίσης, ότι η δολοφονία θα προκαλέσει «αντίποινα» από τον σιιτικό άξονα των πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Αρκετοί από αυτούς τους «πληρεξούσιους», συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης, έχουν ήδη εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ και αμερικανικών στόχων στην περιοχή τους τελευταίους εννέα μήνες, με πρόσχημα ότι βοηθούν τη Χαμάς.

Στον αέρα η κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα, οι παρατεταμένες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται πλέον να οδηγούν κάπου, μετά και την τελευταία εξέλιξη.

Ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Χανίγια ήταν βασικό στέλεχος των συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ, με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις κατά «αρκετούς μήνες». Σύμφωνα με τον Guardian, εκτιμάται ότι η απώλεια του Χανίγια θα έχει σημαντικό επιχειρησιακό αντίκτυπο στη Χαμάς.

Ο 62χρονος βετεράνος της Χαμάς διαχειριζόταν τις σχέσεις του κινήματος με τους συμμάχους στην Τεχεράνη και σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ. Επίσης, ο ηγέτης του Πολιτικού Γραφείου θεωρούνταν ευρέως πιο ρεαλιστής και ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ από σκληροπυρηνικούς όπως ο Σινουάρ, ο ηγέτης της ομάδας στη Γάζα.

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν – Την Πέμπτη η κηδεία του

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κήρυξε το Ιράν.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική Kυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα σε πλήγμα στην Τεχεράνη, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Χαμενεΐ: Είναι καθήκον μας να εκδικηθούμε για το αίμα του Χανίγια

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς.

Ισραήλ: «Ουδέν σχόλιο» για τον Χανίγια

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα.

«Δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό», είπε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Χανίγια

Το «Κανάλι» 12 μετέδωσε κάποιες δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγια που φέρεται να έγιναν λίγο πριν ο διοικητικός ηγέτης της Χαμάς σκοτωθεί.

Σε ένα απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε χθες στην Τεχεράνη, ο Χανίγια αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του Ιράν και χαιρέτισε αυτό που είπε ότι ήταν η επανάληψη από τον νέο Ιρανό πρωθυπουργό της «μόνιμης στάσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για το Παλαιστινιακό ζήτημα, για την αντίσταση, για την Ιερουσαλήμ».

«Ακούσαμε επίσης τη θέση του για το μη δικαίωμα του Ισραήλ σε οποιοδήποτε εκατοστό της γης της Παλαιστίνης», είπε ο Ισμαήλ Χανίγια.