Φόβους σύρραξης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ πυροδότησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εκτοξεύοντας» απειλές κατά των κρατών της ΕΕ που συνορεύουν με το Καλίνινγκραντ στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στον ρωσικό θύλακο στη Βαλτική.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι χώρες γύρω από το Καλίνινγκραντ – που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας - δεν είναι προετοιμασμένες για «αυτό που θα ακολουθήσει», μετά την απόφασή τους να γκρεμίσουν σοβιετικά μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του την Πέμπτη, όταν το προεδρικό του αεροσκάφος, το «Ιπτάμενο Κρεμλίνο», πέταξε κοντά στον νατοϊκό εναέριο χώρο της Εσθονίας και πλησίον των ακτών της Λετονίας και της Λιθουανίας με μαχητικά να σηκώνονται στις ανατολικές ακτές της νήσου Γκότλαντ της Σουηδίας, ο 71χρονος Πούτιν είπε στους φοιτητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Kant Baltic: «Πρόκειται για εκπληκτική άγνοια και έλλειψη κατανόησης του πού ζουν, τι κάνουν και αυτού που θα ακολουθήσει».

Πιθανό σημείο ανάφλεξης το Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ θεωρείται το πιθανότερο σημείο ανάφλεξης πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν ανέπτυξε πολεμικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακο λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι αργότερα απείλησε να αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στην περιοχή.

Το Suwałki Gap, μια στενή λωρίδα γης μήκους 70 χιλιομέτρων μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία, όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα.

Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει το διάδρομο αυτό αιφνιδιαστική για τη μετακίνηση δυνάμεών του από τη Λευκορωσία προς το Καλίνινγκραντ, θα μπορούσε να αποκόψει τα κράτη της Βαλτικής από τους συμμάχους τους και τις γραμμές τροφοδοσίας στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, λόγος για τον οποίο στρατηγοί του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν «αχίλλειο πτέρνα» της Συμμαχίας το Suwalki Gap.

Tα Κράτη της Βαλτικής προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Κρεμλίνο: Δεν είναι μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η επίσκεψη του Πούτιν δεν αποσκοπούσε να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στο ΝΑΤΟ, αλλά στο να δώσει ώθηση στην «ανάπτυξη». «Όταν ο πρόεδρος επισκέπτεται περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτό δεν είναι μήνυμα προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Το σημαντικότερο είναι η μη αποστολή μηνυμάτων, αλλά να κάνει αυτό που κάνει εδώ και πολλά χρόνια, να εργάζεται για την ανάπτυξη της χώρας μας και των περιοχών μας», είπε.

Ο Πούτιν αναμένεται να μιλήσει σε φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της Ημέρας των Ρώσων φοιτητών και να έχει συνάντηση για την ανάπτυξη της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ, καθώς και ξεχωριστή συνάντηση με τον επικεφαλής της περιφέρειας, Αντόν Αλιχάνοφ.