Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Η αργή μάσηση της τροφής προστατεύει από την παχυσαρκία

Πλανήτης

Οι άνθρωποι που μασάνε αργά το φαγητό τους όταν τρώνε, έχουν μικρότερες πιθανότητες να παχύνουν και να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Γιαμάτζι του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 642 άνδρες και 441 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών, που χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο γρήγορα έτρωγαν (αργά-φυσιολογικά-γρήγορα).

Διαπιστώθηκε ότι οι «γρήγορες μασέλες» είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (11,6%) να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%). Επί πλέον, όσοι έτρωγαν πιο γρήγορα, είχαν μέσα σε αυτή την πενταετία πάρει περισσότερα κιλά, είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους έτρωγαν αργά.

Το μεταβολικό σύνδρομο εκδηλώνεται, όταν κάποιος έχει τρεις τουλάχιστον από τους εξής παράγοντες κινδύνου: παχυσαρκία ιδίως στην κοιλιά, υψηλό επίπεδο σακχάρου, υπέρταση, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL).

«Το αργό μάσημα αποτελεί κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, δεν χορταίνουν εύκολα και τείνουν να ξαναφάνε. Επίσης το γρήγορο μάσημα προκαλεί μεγαλύτερες αυξομειώσεις του σακχάρου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντοχή» δήλωσε ο Γιαμάτζι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - 2000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή κρούουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, χαρακτήρισαν την απειλή α...

Φόρτωση άρθρων...