Τετάρτη
20 Νοεμβρίου 2024

Η ασύμμετρη απειλή του Πούτιν και οι κινήσεις της Δύσης για την επόμενη μέρα

Πλανήτης

Τα μηνύματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι εξόχως ανησυχητικά για όλους μας, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στη Μέση Ανατολή ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το μεγάλο "μπαμ" που μπορεί να μας κάνει να... παραμιλάμε!

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία παρέχουν ισχυρή στήριξη στον Ζελένσκι, ο οποίος ξεκίνησε πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας νερό στο μύλο του Πούτιν για να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του δόγματος της Ρωσίας για τα πυρηνικά. ΗΠΑ και Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι "ο χασάπης της Μόσχας"  δεν καταλαβαίνει από διπλωματικές προσεγγίσεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Είναι θέμα τιμής για τη Δύση να εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της ώστε να ενισχύει την Ουκρανία για να προκαλέσει όσο γίνεται μεγαλύτερη ζημιά. Η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση, γιατί θα πρέπει να μετρήσει και τις απώλειες που θα υποστεί την επόμενη μέρα.

Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων χτυπώντας ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας τον Ζελένσκι να απαντήσει με τη χρήση δυτικών όπλων, που μοιραία θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των επιθέσεων από τους Ρώσους. Ο χειμώνας γίνεται ολοένα και πιο αισθητός, κάτι που ο Πούτιν θέλει να το αξιοποιήσει, αφήνοντας τους Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Όλα έχουν μπει στη ρωσική ρουλέτα και οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να χτυπήσει στο Ιράν, τότε η ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, θα γίνουν μετατραπούν σε μια δεύτερη πυριτιδαποθήκη του πλανήτη, επιφέροντας συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο. Ο φόβος εκτίναξης των τιμών της ενέργειας μπορεί να γίνει πραγματικότητα από τη μία στιγμή στην άλλη, αν ξεφύγουν τα πράγματα στο πολεμικό μέτωπο. Και η ζημιά θα είναι διπλή, αν ενταθούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Ιράν. Πούτιν, Ζελένσκι, Νετανιάχου, Χαμενεϊ και Μπάιντεν, αποτελούν τα 5 πρόσωπα που με τις πράξεις και τις κινήσεις τους θα ρυθμίσουν τις εξελίξεις στις τιμές του αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου.

Ο Πούτιν επιτίθεται και με την επιμονή του για την κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας, δείχνει ότι είναι ένας αδίστακτος. Ο Ζελένσκι είναι αμυνόμενος καθώς στη χώρα του εισέβαλε ο Πούτιν, οπότε η Ουκρανία πρέπει να απαντήσει με αντεπίθεση. Ο Νετανιάχου θέλει να προστατεύσει τη χώρα και το έθνος του, αλλά από αμυνόμενος δια της... επίθεσης, έχει γίνει "πέτρα του σκανδάλου", προκαλώντας τους Ιρανούς, οι οποίοι αισθάνονται αμυνόμενοι και με τις επιθέσεις τους, θέλουν να χτυπήσουν τον επιτιθέμενο Νετανιάχου! Μύλος...

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει ένα "κουτάκι", στο οποίο μπαίνει το πρόσωπο του νυν Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν και ένα δεύτερο που αναμένεται να προστεθεί στις αρχές του νέου έτους και αφορά τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως έχει διαμορφωθεί το πολεμικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες εκτόνωσης της έντασης και στα δύο πολεμικά μέτωπα έως την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025. Όμως, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα, τέτοιας έντασης και έκτασης που δεν θα μπορεί να δώσει τη λύση που έχει υποσχεθεί μέσα σε... 24 ώρες!

Το πετρέλαιο και ο χρυσός αποτελούν τους σηματωρούς των εξελίξεων, καθώς αντανακλούν το γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Ένας σοβαρός... εκτροχιασμός των τιμών στο πετρέλαιο, θα "ξυπνήσει" και πάλι τις πληθωριστικές τάσεις, οδηγώντας ακόμη και σε αναβολή των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων.

Στην Ευρωζώνη αναμένουμε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 3% στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Δεκεμβρίου και 2% έως το τέλος του 2025. Οι στόχοι αυτοί, όπως και η κατάσταση της... τσέπης μας, εξαρτώνται ξεκάθαρα από τον Πούτιν, τον Ζελένσκι, τον Νετανιάχου και τον Χαμενεϊ. Μέρος της... εξίσωσης αποτελεί ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή ρυθμιστή, ενώ τον ίδιο ρόλο μπορεί να έχει και ο Τραμπ όταν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του. Οι αγορές μας... λένε ότι η έντονη αβεβαιότητα, μπορεί να δώσει τη θέση της στη... βεβαιότητα για χειρότερες μέρες.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά από πολύ καιρό έχει υποστεί τεχνικό... σοκ. Η χθεσινή πτώση κατά 1,85% και η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 1.366 μονάδες, αποτυπώνουν τους φόβους της εγχώριας αγοράς για τα διεθνώς τεκταινόμενα. Η απώλεια της τεχνικής στήριξης των 1.380 μονάδων, μπορεί να συνδέεται επίσης και με τις επιφυλάξεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων, σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, μετά τη διαγραφή του Σαμαρά από τον Μητσοτάκη. Όλα έχουν μπει στο... μίξερ και μέσα στο προσεχές διάστημα θα δούμε τι θα βγει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Βγήκε από το ψυχιατρείο η φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως για να διαμαρτυρηθεί κατά του χιτζάμπ

Βγήκε από το ψυχιατρείο όπου κρατούνταν η Ahoo Daryaei, η φοιτήτρια που περπάτησε δημοσίως μόνο με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού χιτζάμπ σε πανεπιστ...

Φόρτωση άρθρων...