Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Η διπλή ασύμμετρη απειλή που θέτει σε κόκκινο συναγερμό τις αγορές

Πλανήτης

Το εντυπωσιακό χτύπημα του Ισραήλ σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ, που βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη στον Λίβανο και στη Συρία έχουν "παγώσει" την παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά ταυτόχρονα έχουν ενισχύσει την ισχύ του Ισραήλ.

Η περυσινή αιματηρή επέμβαση της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς πριν από ένα χρόνο είχε πλήξει το γόητρο του Ισραήλ, εκθέτοντας τα συστήματα ασφαλείας του και εγείροντας σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τον μύθο που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως. Ωστόσο, τα απανωτά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πολύ περισσότερο η... ανατίναξη βομβητών και ασυρμάτων που προκάλεσε τον θάνατο σε μερικές δεκάδες ανθρώπους και τον τραυματισμό σε χιλιάδες άλλους, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το Ισραήλ επιτυγχάνοντας την απονεύρωση της πιο καλά εξοπλισμένης οργάνωσης στον κόσμο, της Χεζμπολάχ, περνάει γρήγορα στην επόμενη φάση του σχεδίου του, που δεν είναι άλλο από την επέμβαση στο Νότιο Λίβανο. Μάλιστα, τα πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν την ώρα που ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ. Το Ιράν και οι σύμμαχοι του εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι και όλοι ψάχνουν πλέον από τα... κινητά τους, μέχρι τις... κουζίνες που έχουν αγοράσει τα τελευταία χρόνια!

Το Ισραήλ με τα εντυπωσιακά χτυπήματα που ούτε καν οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι του κόσμου δεν θα τολμούσαν να συλλάβουν για ταινία, ανεβάζει και πάλι πολύ ψηλά τον μύθο του. Προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό στους υποστηρικτές του, αλλά οργή και λύσσα στους εχθρούς του. Το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για να τον ενημερώσει για μια "ειδική επιχείρηση", χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, δείχνει ότι το Ισραήλ δεν δίνει καν λογαριασμό για τις κινήσεις του.

Τώρα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μέσω της εκδήλωσης ενός περιφερειακού πολέμου, όπου θα εμπλακούν Ιράν, Χεζμπολάχ (Λίβανος), Χαμάς (Λωρίδα της Γάζας), Χούθι (Υεμένη). Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική για τις αγορές, αν και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επίδειξη ισχύος του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης στους εχθρούς του. Όμως, το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή και της απειλής κατά του Ισραήλ θα βάλει στο κάδρο και τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί επί της ουσίας διαχειριστικού τύπου πολιτική. Πάντως, το μόνο που δεν θα ήθελαν αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί, είναι μια εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς πρέπει να υπερασπιστούν τους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί έχουν ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας και μετά την... απονεύρωση της Χεζμπολάχ με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους, προχωρούν σε γενική εκκαθάριση των μαχητών της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης. Οι εξελίξεις αυτές είναι εξόχως ανησυχητικές.

Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν προειδοποιεί με πυρηνικό... ολοκαύτωμα την Ευρώπη, αν δοθεί άδεια στους Ουκρανούς για τη χρήση δυτικών όπλων που θα πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα ώστε οι Ουκρανοί να έχουν το ελευθέρας και να κάνουν ό,τι θέλουν, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Στενός συνεργάτης του Πούτιν, δήλωσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Ρωσία θα δώσει σκληρή απάντηση, χρησιμοποιώντας ισχυρά όπλα. Μάλιστα, ανέφερε με νόημα ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως Satan II, θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο!

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία 425 ψήφων υπέρ, 131 κατά και 63 αποχών, αναφέρει πως αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια των Ουκρανών να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους Ρώσους. Μάλιστα, οι  ευρωβουλευτές απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εκπληρώσουν τη δέσμευση του Μαρτίου του 2023 και να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία, καθώς και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στις δύο ανοικτές πληγές της γεωπολιτικής σκακιέρας, εντείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός. Κοιτάζοντας προς τις αγορές, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν δείχνουν να πτοούνται από αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, ούτε τιμολογούν τις απειλές της Ρωσίας. Το προσεχές διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ενώ σημείο καμπής θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ο κόκκινος συναγερμός σε όλα τα επίπεδα, μάλλον είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης συνελήφθη

Μια ακόμη φονική επίθεση με μαχαίρι συγκλονίζει την Ευρώπη, αυτή τη φορά στην Ολλανδία. Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε δεύτερο στο ολλανδικό λι...

Φόρτωση άρθρων...