Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Η Γερμανία έκλεισε τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς

Η απενεργοποίηση των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας σηματοδοτεί μία ιστορική στιγμή για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, εν μέσω έντονων συζητήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. 

Τα εργοστάσια που κλείνουν είναι το Έμσλαντ της Κάτω Σαξωνίας, το Ισάρ 2 στη Βαυαρία, το Νεκαρβεστχάιμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Και τα τρία παρείχαν το 2022 περίπου το 6,5% της ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία.

Αν και η Γερμανία είχε αρχίσει να αποσύρει τα πυρηνικά εργοστάσια εδώ και δύο δεκαετίες, το 2010 η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα θα τα χρησιμοποιεί το αργότερο ως το 2036. Ωστόσο η καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, μετά το τσουνάμι, ήταν ο καταλύτης για την απόφαση του Βερολίνου να θέσει εκτός λειτουργίας όλα τα πυρηνικά εργοστάσια.

Από το 2003 ως σήμερα έχουν κλείσει 16 πυρηνικά εργοστάσια.
Παράλληλα, ως το 2038 θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια άνθρακα, με τα πρώτα «λουκέτα» να έρχονται περίπου το 2030.

Πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία παρήχθη κατά 30% από άνθρακα, 22% από τον άνεμο, 13% από φυσικό αέριο και 10% από τον ήλιο. το υπόλοιπο παρήχθη από πυρηνικά εργοστάσια, βιομάζα ή υδροηλεκτρική ενέργεια.

Αρχικά η διακοπή λειτουργίας των τριων τελευταίων ενεργών σταθμών, από τους 19 που είχε συνολικά η χώρα, ήταν προγραμματισμένη για το 2022 όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια οδήγησε στην απόφαση για παράταση.

Οι επικριτές λένε πως είναι ανεύθυνη η κίνηση αυτή, δεδομένης της ενεργειακής αναταραχής που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά οι ακτιβιστές πανηγυρίζουν καθώς λένε πως πλέον ο κόσμος γίνεται πιο ασφαλής. Εξάλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας έχει τονίσει πως η πυρηνική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...