Σαββάτο
06 Ιουλίου 2024

Η ηλιακή κηλίδα που έστειλε την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη έστειλε μια και στον Άρη

Μια ακόμη καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων η οποία χτύπησε τον πλανήτη Άρη προκλήθηκε από την ίδια γιγάντια ηλιακή κηλίδα που πριν από ένα μήνα προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες που χτύπησαν τη Γη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το περιστατικό στον Άρη συνέβη στις 20 Μαΐου και καταγράφηκε από τους δορυφόρους αλλά και ένα από τα ρόβερ της NASA που βρίσκονται στον «Κόκκινο Πλανήτη» με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που καταγράφονται εικόνες από το φαινόμενο.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια ηλιακή έκλαμψη X12 που αποτελεί τον ισχυρότερο τύπο στην κλίμακα ταξινόμησης εκλάμψεων. Η έκλαμψη συνέβη στην ηλιακή κηλίδα AR3664 η οποία μετονομάστηκε καθώς εξελισσόταν στο μητρικό μας άστρο. 

Η ισχυρή εκτίναξη μάζας στέμματος (CME), έστειλε ένα τσουνάμι υπερθερμού ηλιακού πλάσματος (ιονισμένο αέριο) προς τον Άρη με ταχύτητα πολλά εκατομμύρια χλμ./ώρα.

Η κατανόηση

Η λήψη και μελέτη των δεδομένων από το συμβάν θα  βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον γειτονικό μας πλανήτη και να σχεδιάσουμε μελλοντικές επισκέψεις πληρώματος σε αυτόν.

«Πήραμε πραγματικά όλο το εύρος του διαστημικού καιρού στον Άρη από τις 11 έως τις 20 Μαΐου, από μεγάλες εκλάμψεις, CME και μια ακραία ηλιακή ενεργειακή έκρηξη σωματιδίων, και μόλις αρχίσαμε να ξύνουμε την επιφάνεια αναλύοντας τα δεδομένα. Η έκλαμψη της 14ης Μαΐου πραγματικά απέδωσε όπως αναμενόταν.

Η έκλαμψη φούσκωσε σημαντικά και ζέστανε την ατμόσφαιρα του Άρη όπως αναμενόταν και το CME που προέκυψε παρήγαγε πράγματι σέλας», αναφέρει ο Εντ Θίμαν, ηλιοφυσικός στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (LASP) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιδού οι Ελληνίδες διάνοιες: Μαθήτρια από τη Μαγούλα «έσκισε» με το απόλυτο 20 στη Φυσική

Μια πολύ ευχάριστη είδηση έρχεται από τη Μαγούλα καθώς η Μιχαέλα Βλασσοπούλου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Μαγούλας, αρίστευσε γράφοντας το απόλυτο 20 στη Φυσική, ένα από τα δυσκο...

Νορβηγία: Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε το στήθος της στη σκηνή του Pride - Το παρασκήνιο πίσω από την ενέργεια της

Η Lubna Jaffery, υπουργός στη Νορβηγία, έδειξε το στήθος της στη σκηνή του Pride. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό παρασκήνιο πίσω από την ενέργεια αυτή. Το βράδυ της Τρίτης (25.06.2024)...

Φόρτωση άρθρων...