Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Η Κάρλα Μπρούνι απειλείται με έως και 20ετή κάθειρξη για την παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του Σαρκοζί

Πλανήτης

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή έως και 20ετούς κάθειρξης για τη φερόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης από το καθεστώς Καντάφι της προεκλογικής καμπάνιας του άνδρα της, Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν πρόσφατα στην 56χρονη Μπρούνι, πρώην σούπερ μόντελ, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό, για «παρενόχληση» μαρτύρων και απόπειρα εξαπάτησης των δικαστών στην υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης με 54 εκατ. δολάρια της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, επισύρουν έκαστη μέγιστη ποινή κάθειρξης δέκα ετών, σε περίπτωση καταδίκης της σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων.

Η Μπρούνι, αμόρε κάποτε του Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones και του Έρικ Κλάπτον, που τη συνέλαβε πρόσφατα ο φακός με τον Νικολά Σαρκοζί στην Κύθνο, απαγορεύεται να έλθει σε επαφή με οποιονδήποτε από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, εξαιρουμένου του άνδρα της, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στο σταυρόνημα της έρευνας η «πρωθιέρεια» των Γάλλων παπαράτσι και θείος της Αμάλ Κλούνεϊ
Στο σκάνδαλο, πέραν της Μπρούνι έχουν εμπλακεί κι άλλα πρόσωπα, περιλαμβανομένης μιας Γαλλίδας επιχειρηματία - «πρωθιέρεια των παπαράτσι» την αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ κι ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας και έμπορος όπλων, που είναι θείος της Αμάλ Κλούνεϊ.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2013, δύο χρόνια αφότου ο γιος του Καντάφι, Σαϊφ αλ Ισλάμ κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι έλαβε εκατομμύρια από τον πατέρα του για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, ισχυρισμό που επιβεβαίωσε έναν χρόνο αργότερα ο θείος της Αμάλ Κλούνει, Ζιάντ Τακεντινέ, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι το χρήμα από τη Λιβύη συνέχιζε να ρέει προς το Ελυζέ μετά την εκλογή του Σαρκοζί.

Ο Τακεντινέ απέσυρε το 2020 την κατάθεσή του, κάτι που ήγειρε υποψίες ότι ο Σαρκοζί, η Κάρλα Μπρούνι κι άλλες συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γαλλίας ίσως να τον έπεισαν με το ανάλογο χρηματικό αντάλλαγμα να πάρει πίσω όσα είχε πει στις Αρχές.

O ρόλος της Μισέλ «Μιμί» Μαρσάντ
Σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς ο Τακεντινέ απέσυρε την κατάθεσή του κατόπιν εντολής της Μισέλ «Μιμί» Μαρσάντ, γνωστής ως «ιέρειας των παπαράτσι», που φέρεται να σχετιζόταν με τη νυν πρώτη κυρία της Γαλλία, Μπριζίτ Μακρόν.
Μετά την απόλυσή της από το γαλλικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Voici, που την κατηγόρησε ότι κατασκεύασε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον σωματοφύλακα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, η Μαρσάντ ίδρυσε δικό της πρακτορείο παπαράτσι. Οι εισαγγελείς κατήγγειλαν τη Μαρσάντ για άσκηση πίεσης σε μάρτυρα και συνωμοσία για διάπραξη απάτης το 2021 μετά από διαπραγματεύσεις που ισχυρίζονται ότι είχε με τον Τακεντινέ, αν και ο δικηγόρος της αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία για λογαριασμό της.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη φυλακή, η Μαρσάντ αφέθηκε ελεύθερη αλλά παραμένει στο σταυρόνημα των εισαγγελέων. Τον Ιούνιο, η Μπρούνι-Σαρκοζί φέρεται να διέγραψε μηνύματα που είχε ανταλλάξει με την Μαρσάντ, σύμφωνα με το France 24. Η Μπρούνι παντρεύτηκε τον Σαρκοζί το 2008, λίγο μετά το διαζύγιό του από τη δεύτερη σύζυγό του Σεσιλιά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1888: Ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς γίνεται στο Σπα του Βελγίου και κερδίζει 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα. 1893: Ο κυβερνήτης της Νέας Ζηλαν...

Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον Λίβανο λίγο πριν την ομιλία του Νασράλα (Videos&Photos)

Τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο ξεκίνησε το Ισραήλ λίγη ώρα πριν από την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπ...

Φόρτωση άρθρων...