Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση που συντελεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.
«Το τι τρως φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και κατά πόσο κινδυνεύεις να χάσεις την όραση σου αργότερα στη ζωή σου», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης».
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα.
Στην παρούσα μελέτη όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.300 ατόμων που δεν είχαν στην πλειοψηφία τους εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο 117 είχαν έπασχαν από την εν λόγω οφθαλμική πάθηση και 27 μάλιστα είχαν τελικού σταδίου νόσο.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της 18ετους μελέτης.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Στις τροφές που αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο περιλαμβάνονταν: κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.
«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για την αποφυγή της απώλειας όρασης εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό», σημειώνει η Δρ. Millen.
Και τονίζει ότι η μελέτη εντοπίζει έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση ότι μια υγιεινότερη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.