Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

Η νίκη της Λεπέν «πάγωσε» την Ευρώπη - Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις γαλλικές Εκλογές

Πλανήτης

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας έπειτα από την ιστορικά υψηλή επίδοση στον πρώτο γύρο των Εκλογών.

Το RN πήρε περίπου 12 εκατομμύρια ψήφους - σχεδόν τριπλάσιες από τα 4,2 εκατομμύρια ψήφους που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.
Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία, δημοσιογράφοι μιλούν για το «αποτυχημένο στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, καθώς ηττήθηκε και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση.

Η νίκη της Λεπέν «πάγωσε» την Ευρώπη

Οι ημερήσιες εφημερίδας της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το BFM TV, αναλύουν λεπτομερώς την επόμενη ημέρα, όπως την έκκληση για ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κατά του κόμματος Μαρίν Λεπέν.

Η «Libération» και η «L'Humanité» καλούν σε «ενιαίο μέτωπο», μετά το «σοκ» του πρώτου γύρου των εκλογών. Από την πλευρά της, η Le Monde κάνει λόγο για «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».

Η «Le Figaro» επέλεξε να αναδείξει τη μονομαχία Μελανσόν - Μπαρντελά, ενώ το κύριο άρθρο από κάτω έχει τίτλο: «Γαλλική τραγωδία».

Ο Τύπος -ιδιαίτερα ο τοπικός- χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση την επομένη των Ευρωεκλογών. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε ένα στοίχημα. Το έχασε. Ακόμα χειρότερα, είναι μια καταστροφή για το στρατόπεδό του», επισημαίνει η Στέφανι Ζορν στην εφημερίδα La «Voix du Nord».

Οι γαλλικές Εκλογές φιγουράρουν και στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. «Η Ακροδεξιά παίρνει προβάδισμα στις γαλλικές εκλογές», γράφει ο Guardian.

Η «Daily Telegraph» τονίζει: «Λεπέν: Εξαφάνισα τον Μακρόν».

Οι «Financial Times», με μια χαμογελαστή φωτογραφία της ακροδεξιάς επικεφαλής, γράφουν: «Η Ακροδεξιά της Λεπέν νίκησε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των πρόωρων γαλλικών εκλογών».

Με την ίδια φωτογραφία η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η Ακροδεξιά κερδίζει τον πρώτο γύρο των γαλλικών Bουλευτικών Eκλογών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέτωπο για να ανακοπεί ο τυφώνας Λεπέν

Παραιτήθηκαν περισσότεροι από 200 υποψήφιοι βουλευτές. Η συνεργασία Αριστεράς και Μακρόν για να μην κερδίσει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών Βουλευτικών Εκλογών την Κυριακή.

Φόρτωση άρθρων...