Bρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε η Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο.
Την Τρίτη η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, τα πλήγματα με τη χρήση πυραύλων Storm Shadow εγκρίθηκαν ως απάντηση για το γεγονός ότι η Ρωσία ανέπτυξε βορειοκορεατικά στρατεύματα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μια κίνηση της Μόσχας που η βρετανική κυβέρνηση εξέλαβε ως κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει τις αναφορές ή επιχειρησιακά ζητήματα σχετικά με τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο.
Tη Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Η χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία έρχεται μετά την έναρξη αντεπίθεσης της Ρωσίας στο Κουρσκ, στο οποίο εισέβαλαν ουκρανικά στρατεύματα τον Αύγουστο.
Ακόμα ακολουθεί την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) εντός της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Times: Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως στο Λονδίνο για τους Storm Shadow
Πάντως, πηγές της βρετανικής Κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί στους Times ότι οι ΗΠΑ φέρεται να επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία με πυραύλους Storm Shadow.
Σε μια ιδιωτική συζήτηση, μια υψηλόβαθμη βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η θέση του Στάρμερ είναι απλή: θέλει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα όπλα όπως κρίνει απαραίτητο για την αυτοάμυνά της. Η Βρετανία ασκούσε πίεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό εδώ και αρκετούς μήνες, ανέφεραν οι Times.
Τις πρώτες ημέρες της Πρωθυπουργίας του, ο Στάρμερ είχε δηλώσει σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για αμυντικούς σκοπούς».
Οι ΗΠΑ αρχικά δεν ενέκριναν την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow - που φέρουν τεχνολογία τους - για να πλήξουν τη Ρωσία, επειδή ανησυχούσαν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το «σημείο καμπής» ήρθε όταν η Ρωσία έφερε στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, κάτι που θεωρήθηκε ως «σημαντική κλιμάκωση».