Έρμαια των καιρικών και γεωπολιτικών φαινομένων, περισσότερο από ποτέ, είναι αγορές και επενδυτές, λόγω του σαρωτικού περάσματος του τυφώνα "Milton" στις ΗΠΑ, αλλά και του "τυφώνα" Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στην "οικοπεδοποίηση" του Λιβάνου και στη μετατροπή του Ιράν σε... εξοχική κατοικία!

Σημείο αναφοράς και για τα δύο προαναφερόμενα φαινόμενα αποτελούν οι ΗΠΑ, καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μια απειλή αγνώστων διαστάσεων στη Μέση Ανατολή.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ειδικότερα, οι παροτρύνσεις των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ για να φύγουν οι κάτοικοι από την Πολιτεία της Φλόριντα, γιατί αλλιώς "θα πεθάνουν", αλλά και η ανατριχιαστική προτροπή να γράψουν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το ονοματεπώνυμο τους όσοι μείνουν πίσω για να τους... βρουν μετά το πέρασμα του τυφώνα "Milton", συνιστούν μια ακραία όσο και πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πέραν του τρόμου για την εκδήλωση μιας τραγωδίας τεράστιων εθνικών διαστάσεων με νεκρούς και αγνοούμενους λόγω του πρωτοφανούς φαινομένου, είναι προφανές ότι όλα αυτά μόνο... ασυγκίνητες δεν μπορούν να αφήσουν τις αγορές. Για παράδειγμα, χθες στις ΗΠΑ, είδαμε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κινείται σε ένα... παράλληλο σύμπαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αναμένοντας τα πρακτικά της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Τι να κάνουμε, γούστα είναι αυτά...

Η Πολιτεία της Φλόριντα με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια επί συνολικού αμερικανικού ΑΕΠ 29 τρισ. δολ., φαίνεται να αποτελεί τη... σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα οδηγήσει σε ύφεση. Επιπλέον, οι αγορές, μετά το πέρασμα του τυφώνα "Milton" θα ψάχνονται σχετικά με το κόστος της... κατάρας του "Milton".

Οι τεράστιες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα απλήρωτα δάνεια στις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι τεράστιες υλικές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και περιουσίες, αλλά και ο χρόνος αποκατάστασης των... σπασμένων, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Μιλάμε για μια περιοχή με τεράστια δυνητική απώλεια μελλοντικών εσόδων, στην οποία κατοικεί ή έχει έμμεση σχέση το διεθνές jet set.

Από τη στιγμή που σε μια τόσο σημαντική περιοχή των ΗΠΑ αναμένονται καταστροφές πρωτοφανούς μεγέθους, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν τόσο η αμερικανική οικονομία, όσο και οι μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη. Οι τεράστιες ζημιές και το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν κανονική ζωή για μήνες και χρόνια, μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικά στοιχεία ενόψει της προεδρικής εκλογής σε 20 μέρες. Η ταχύτητα αντίδρασης του αμερικανικού κράτους μόλις περάσει ο... Αρμαγεδδών θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί στο κυβερνών κόμμα και μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες των εκλογών.

Όμως, οι ΗΠΑ πέραν του... εφιάλτη "Μιλτον" καλούνται να διαχειριστούν και τον "τυφώνα"... Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε τον λαό του Λιβάνου να βάλει... πλάτη για την εξάρθρωση της Χεσμπολάχ, αλλιώς θα δει να γίνεται της... Γάζας! Ο Μπάιντεν έχει το μυαλό του στον τυφώνα και οι όποιες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον Νετανιάχου θα γίνουν μετά από 3-4 μέρες. Οι ΗΠΑ ίσως να μη γνωρίζουν πλήρως τις προθέσεις του Νετανιάχου, ο οποίος θέλει να προχωρήσει την "οικοπεδοποίηση" του Λιβάνου μέχρι να... ξετρυπώσει και τον τελευταίο μαχητή της Χεσμπολάχ, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στο Ιράν.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και κατά τη χθεσινή ημέρα αποτελεί μια καλή είδηση για τις αγορές, υπό την έννοια ότι φανερώνει υπόγειες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε το χτύπημα στο Ιράν να είναι στοχευμένο και... ελεγχόμενο, χωρίς ωστόσο, να λαμβάνουν κάποιοι την παράμετρο της... απάντησης του Ιράν, εφόσον χτυπηθεί από το Ισραήλ. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η παράμετρος της αναγκαστικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, εφόσον βρεθεί στο στόχαστρο πυραυλικών επιθέσεων από τους φανατικούς μουσουλμάνους της Χεσμπολάχ, των "Φρουρών της Επανάστασης" του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ επιχειρεί εντός του εδάφους του Λιβάνου και της Συρίας, έχει σχεδόν ισοπεδώσει τη Γάζα και ετοιμάζεται να περάσει στην τελική φάση των επιχειρήσεων, χτυπώντας απευθείας το Ιράν. Οι Αμερικανοί με έναν πρωτοφανή τυφώνα που θα ισοπεδώσει περιουσίες και θα γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πρέπει να έχουν ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και να χαράξουν τη στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις σε σχέση με την Ουκρανία, η οποία θα περάσει τον δυσκολότερο χειμώνα από την έναρξη του πολέμου, αφού οι Ρώσοι έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.

Το τριπλό ανοικτό μέτωπο για τις ΗΠΑ αποτελεί σταυρόλεξο και για τους Ευρωπαίους. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, γίνεται μεγαλύτερο για την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι το 2001 από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων μετά τα χτυπήματα των Ταλιμπάν, αλλά και το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε περιδίνηση, με αποκορύφωμα την κρίση χρέους και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Μέσα στις επόμενες 20-50 ημέρες και μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών (ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντα τους στις αρχές Ιανουαρίου 2025), αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά και σε πολλά επίπεδα. Θα γνωρίζουμε τη "λυπητερή" του "Milton", πιθανότατα θα μετράμε το μέγεθος του προβλήματος μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ κατά του "άξονα του κακού" και πιθανόν θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε σε σχέση με την επούλωση των πληγών που θα προκαλέσει μια πιο άγρια σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Σε όλα αυτά, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το μείζον ζήτημα της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων.

Ο δυτικός κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει απασφαλισμένες "βόμβες" γεωπολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά, καθώς το μεταναστευτικό πρόβλημα, αναμένεται να προστεθεί ως "κερασάκι στην τούρτα" σε όλα τα άλλα προβλήματα που θα έχουν συσσωρευτεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε.... θανάσιμες απειλές και ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη. Μάλλον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα μέσα στο 2025, εκτός και αν γίνει ένα μεγάλο θαύμα που θα αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Όμως, ακόμη και τα θαύματα σήμερα είναι μετρημένα με το... σταγονόμετρο!