Η Volkswagen σκοπεύει να κλείσει τρία γερμανικά της εργοστάσια, υποστηρίζει το συμβούλιο εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας η Deutsche Welle.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία κλονίζεται συνολικά η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

H αυτοκινητοβιομηχανία, ο τομέας που τροφοδοτεί την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, παραπαίει συμβολίζοντας μια γενικότερη εθνική παρακμή, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης αναταραχής και ραγδαίας τεχνολογικής αλλαγής.

Ο κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου 1,8 εκατ. θέσεις εργασίας συνολικά, το 8% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής και το 16% των εξαγωγών της Γερμανίας.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι η Κίνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αυτοματοποιημένα οχήματα. Σήμα κατατεθέν της χώρας –η Volkswagen ιδίως ήταν πρωτοπόρος–, αλλά τώρα υστερεί στα ηλεκτρικά οχήματα. Εχει απολέσει την τεχνολογική ηγεσία», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες o Mάρσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Για να ορθοποδήσει η VW, πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 10 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και πιθανό κλείσιμο ορισμένων γραμμών συναρμολόγησης στη Γερμανία για πρώτη φορά στην Ιστορία.