Ομάδα ειδικών στην Ινδονησία έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων παιδιών με σοβαρές νευρικές βλάβες στη χώρα. Μέχρι στιγμής, την φετινή χρονιά, πάνω από εβδομήντα παιδιά πέθαναν εξαιτίας της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.
Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία, αποκαλύπτεται λίγο καιρό αφότου οι αρχές στην Γκάμπια έκαναν λόγο για σχεδόν εβδομήντα θανάτους παιδιών στα οποία χορηγήθηκε σιρόπι παρακεταμόλης για τον βήχα και την καταρροή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε πως τέσσερα σιρόπια της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals Ltd, με έδρα το Νέο Δελχί, που πωλούνταν στη Ζάμπια περιείχαν «απαράδεκτα» υψηλά επίπεδα διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.
Αν και στελέχη του οργανισμού τροφίμων της Ινδονησίας διαβεβαίωσαν πως τα προϊόντα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, έπειτα ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τη χρήση των επίμαχων συστατικών σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια για παιδιά.
Σύμφωνα με τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 189 περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών στη χώρα. Στην πλειονότητά τους, ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Τα 74 από αυτά πέθαναν.
«Δεν έχουμε εξιχνιάσει την αιτία ακόμη, το ερευνάμε», τόνισε η αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Συνδέονται οι νεφρικές βλάβες με σιρόπια που δόθηκαν στα παιδιά;
Την περασμένη εβδομάδα, οι ινδονησιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως συστήθηκε κλιμάκιο ειδικών για να ερευνήσει τα ραγδαία αυξημένα περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών. Το κλιμάκιο αποτελούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, του παιδιατρικού συλλόγου και του ΠΟΥ.
Το υπουργείο Υγείας λέει πως βρίσκεται σε επαφή με τους ειδικούς του Οργανισμού που ερευνούν τα περιστατικά στην Γκάμπια.
Σε επιστολή του υπουργείου δόθηκε εντολή να συλλεχθούν από τα νοσοκομεία δείγματα όλων των σκευασμάτων που έδωσαν οι οικογένειες στα παιδιά τους, προκειμένου να διενεργηθούν εσπευσμένα τοξικολογικές εξετάσεις.
Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει πως θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η πώληση όλων των σιροπιών για παιδιά.