Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Δεν έχασε μόνον η Κάμαλα… έχασαν και οι δημοσκόποι - Γιατί έπεσαν τόσο έξω

Πλανήτης

Η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ως μόνη ηττημένη την Κάμαλα Χάρις. Για ακόμα μία φορά, όπως συνέβη συχνά παγκοσμίως την τελευταία εικοσαετία, οι δημοσκοπήσεις αστόχησαν θεαματικά, αφού το «ντέρμπι» για το οποίο μιλούσαν μετατράπηκε σε περίπατο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figαrο.

Το 2016, το 2020 όπως και το 2024 οι πολιτικοί αναλυτές έμειναν με το στόμα ανοιχτό καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος των δύο μονομάχων, ωστόσο, o τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να διαψεύσει όλους όσοι υποστήριζαν ότι θα κονταροχτυπηθεί με την πολιτική του αντίπαλο και εκλεκτή του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις.

Την ώρα που ο πλανήτης περίμενε με κομένη την ανάσα το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, οι δημοσκόποι έδιναν μία γεύση για το τι έπεται στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα, τα πορίσματα των σφυγμομετρήσεων δεν είναι πάντα αξιόπιστα.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη το 2020 και το 2016, με τους δημοσκόπους να υποτιμούν σημαντικά την πολιτική δύναμη των Τραμπιστών.

Το 2016 και το 2020, όσοι διεξάγουν τις σφυγμομετρήσεις απέτυχαν να εκτιμήσουν την απήχηση των ψηφοφόρων Τραμπιστών, υπερεκτιμώντας το «μπλε κύμα» (Δημοκράτες).

Αυτή τη φορά όμως οι δημοσκόποι ήταν πιο επιφυλακτικοί ανακοινώνοντας ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι θα είναι σχεδόν ισόπαλοι δίνοντας μάλιστα ένα ελαφρύ προβάδισμα στην Καμάλα Χάρις σε εθνικό επίπεδο- μια μονάδα διαφορά από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σαρώσει στις αμφίρροπες πολιτείες (swing states).

Πρόκειται γι΄αυτές τις κρίσιμες πολιτείες, η ψήφος των οποίων ποικίλλει από τη μια εκλογική μάχη στην άλλη και που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Μέσα από την ανάλυση των εκτιμήσεων από δύο διαφορετικούς ιστότοπους που ασχολούνται με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων - Real Clear Politics και Fivethirtyeight - η εφημερίδα «Le Figaro» αποκρυπτογραφεί τις δημοσκοπήσεις του 2024, του 2020 και του 2016.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που προέβλεπαν την λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις και ο Τραμπ εμφανίζονταν να είναι σχεδόν ισόπαλοι.

Προβάδισμα μίας μονάδας έδινε το Real Clear Politics υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών (49%) σε σύγκριση με τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ (48%).

Αν και το γενικότερο κλίμα ήταν υπέρ της Χάρις όταν ο Τζο Μπάιντεν της έδωσε το δαχτυλίδι για την κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον περασμένο Αύγουστο, ο Τραμπ σήκωσε τα μανίκια στις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου μήνα, η τάση που είχε καταγραφεί και παγιωθεί έως την τελευταία στιγμή ήταν ότι, υπήρξε σχεδόν ισοψηφία.

Το 2020, η Real Clear Politics είχε προβλέψει, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, νίκη υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν (με ποσοστό 51%), επτά μονάδες μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ (44%).

Την ημέρα των αποτελεσμάτων, ο Μπάιντεν είχε πράγματι αναδειχθεί ως ο 46ος πρόεδρος πρόεδρος των ΗΠΑ, η διαφορά του όμως με τον Τραμπ δεν ξεπερνούσε τις 4,6 μονάδες.

Το 2016, ο ιστότοπος που συλλέγει όλα τα στοιχεία και τις έρευνες περί εκλογών «αggregator» είχε προβλέψει νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον με ποσοστό 44% των ψήφων, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ .

Η πρώην «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ έχασε τελικά τις εκλογές, παρόλο που κέρδισε μεγαλύτερο αριθμό σε ψήφους.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κατέκτησε τον προεδρικό θώκο χάρη στην ψήφο των συμπολιτών του στις «swing states».

Σημειώνεται ότι, τα 240 εκατομμύρια Αμερικανών που έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν ψηφίζουν απευθείας την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πραγματικότητα οι 538 εκλέκτορες είναι αυτοί που έχουν αναλάβει τον...διορισμό του μελλοντικού ένοικου στον Λευκό Οίκο.

Για να εκλεγεί όμως ο νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ , ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 ψήφους από το Σώμα των Εκλεκτόρων.

Αυτή η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Αυτό εξηγεί γιατί ένας υποψήφιος, όπως η Χίλαρι Κλίντον το 2016, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό σε ψήφους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν κέρδισε την πλειοψηφία του Σώματος των Εκλεκτόρων, κατά συνέπεια έχασε τις εκλογές.

Υποτιμημένο το «Red Wave» (Κόκκινο Κύμα)

Για τον ιστότοπο που συγκεντρώνει το μέρο όρο των δημοσκοπήσεων «Fivethirtyeight» - οι εκτιμήσεις του οποίου γενικά διαφέρουν από αυτές του «Real Clear Politics» - η Κάμαλα θα έπρεπε τώρα να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο με 48% , έναντι 47% του ΤΡαμπ.

Το 2020, ο ίδιος ιστότοπος είχε προβλέψει μια νίκη του Μπάιντεν με ποσοστό 52% έναντι 43% του Τραμπ.

Αυτή η πρόβλεψη υποτίμησε επίσης το «κόκκινο κύμα» επειδή ο Τραμπ κέρδισε τελικά το 46,9% των ψήφων, σε σύγκριση με το 51,4% του Μπάιντεν.

Το λάθος που έκανε ο ιστότοπος Fivethirtyeight - καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ινστιτούτων που διενεργούν δημοσκοπήσεις - ήταν ακόμη πιο σημαντικός το 2016.

Πράγματι, η αντίστοιχη ιστοσελίδα «aggregator» ανακοίνωσε τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον με ποσοστό 71%, ένα ποσοστό εντελώς τρελό σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα (48,2%).
Επιπλέον, δεν είχε προβλέψει τη λαική ψήφο υπέρ του συγκεκριμένου Ρεπουμπλικανό υποψηφίου που έχανε με 29%, ένα 24ωρο πριν από τις εκλογές.

Ο Τραμπ έλαβε τελικά το 46,1% της λαϊκής ψήφου... Όπως απέδειξαν οι εκλογές του 2016, ο μεγαλύτερος αριθμός σε ψήφους που λαμβάνει ένας υποψήφιος δεν αρκεί για την εκλογή του .

Ο ρόλος των επτά swing states (αμφίρροπες πολιτείες) παραμένει καθοριστικός και μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση την τελευταία στιγμή.

Φέτος, το Real Clear Politics είχε αναδείξει τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη θέση σε πέντε από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες: Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσυλβάνια.

Ωστόσο, η διαφορά με την αντίπαλό του, Κάμαλα ήταν μικρή καθώς κυμαινόταν από 0,4 έως 2,8 μονάδες.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τον Λευκό Οίκο.

Το 2020, ο μέρος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε νίκη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, παραχωρώντας μόνο δύο βασικές πολιτείες στους Ρεπουμπλικάνους: τη Βόρεια Καρολίνα και τη Τζόρτζια.

Η τελευταία αυτή τάση ήταν που τελικά έκανε τη διαφορά.

Η Τζόρτζια είχε τελικά ψηφίσει...δαγκωτό Μπάιντεν, αναδεικνύοντάς τον νικητή στις εκλογές των ΗΠΑ.

Το 2016, οι εκτιμήσεις είχαν προβλέψει σωστά μια νίκη Τραμπ, αλλά με τους αριθμούς να υπολείπονται των τελικών αποτελεσμάτων.Δηλαδή είχε εκτιμήσει ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος θα είναι ο νικητής στις περισσότερες αμφίρροπες πολιτείες: την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα.

Εάν η Νεβάδα είχε τελικά ψηφίσει «μπλε» (Δημοκρατικούς), τότε όλες οι άλλες κρίσιμες πολιτείες θα είχαν υποστηρίξει τον Τραμπ, ακόμη και αυτές που δήλωσε υπέρ της δημοκρατίας, μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Φέτος, ωστόσο, ο ιστότοπος που υπολογίζει τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων «Fivethirtyeight» προέβλεψε διαφορετικές τάσεις από το Real Clear Politics, με μια πιθανή νίκη του Τραμπ αλλά όχι ξεκάθαρη.

Έδινε δηλαδή προβάδισμα στον Τραμπ σε μόνο τέσσερις από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών: Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Νεβάδα.

Ωστόσο, σε κάθε δημοσκόπηση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα περιθώριο σφάλματος από 3 έως 4 μονάδες.

Το 2020, οι προβλέψεις του ιδίου ιστότοπου δεν απείχαν πολύ από τα τελικά αποτελέσματα, αφού είχε προβλέψει ότι όλες τις αμφίρροπες πολιτείες θα τις πάρουν οι Δημοκρατικοί, εκτός από τη Νεβάδα. Τελικά, ήταν η Βόρεια Καρολίνα που ψήφισε τους Ρεπουμπλικανούς και όχι η Νεβάδα.

Το 2016, το Fivethirtyeight είχε δώσει την Αριζόνα και τη Τζόρτζια στους Ρεπουμπλικάνους, υποτιμώντας πολύ το «κόκκινο κύμα».

Η Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν είχαν ψηφίσει υπέρ του Ρεπουμπλικανού Τραμπ, αναφέρει στην ανάλυση της η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σκοτ Μπέσεντ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος εκλεκτός του Τραμπ για υπουργός Οικονομικών

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Σκοτ Μπέσεντ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε ένα μπαράζ ανα...

Φόρτωση άρθρων...