Παρασκευή
05 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ: Τι σημαίνει για τον Τραμπ η «ασυλία» που του αναγνώρισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Πλανήτης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, του οποίου η συντηρητική υπερπλειοψηφία εδραιώθηκε μέσα από διορισμούς δικαστών που έκανε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε χθες, Δευτέρα, ότι ο τέως πρόεδρος χαίρει μερικής ασυλίας, καθώς εκείνος προσπαθεί να αποκρούσει το κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ένα κατηγορητήριο που σχετίζεται με τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να παρεμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2023, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ για τις συνθήκες που οδήγησαν στο γεγονός της αιματηρής εισβολής που είχαν πραγματοποιήσει υποστηρικτές του Τραμπ στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ο 78χρονος Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν προεδρικός υποψήφιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι συνωμότησε με στόχο να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Ωστόσο πλέον, έπειτα από τη «μερική ασυλία» που του αναγνώρισε χθες το πλειοψηφικά συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 78χρονος Τραμπ δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε δίκη για αυτή την υπόθεση της «συνωμοσίας για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος» πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η εν λόγω δίκη θα έπρεπε να είχε αρχίσει τον περασμένο Μάρτιο, πράγμα το οποίο δεν έγινε, καθώς η πλευρά Τραμπ καθυστέρησε τη διαδικασία εγείροντας νομικά εμπόδια περί προεδρικής ασυλίας.

Πλέον, η υπόθεση επιστρέφει στα χέρια της δικαστού Τάνια Τσάτκαν στο περιφερειακό δικαστήριο της περιφέρειας της Κολούμπια. Η Τσάτκαν θα πρέπει, όμως, τώρα να λάβει υπόψη και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περί μερικής ασυλίας του προέδρου.

Η υπόθεση θα μπορούσε να ξαναμπεί σε τροχιά εκδίκασης, πλην όμως είναι πια σχεδόν βέβαια ότι, ακόμη και αν οι διαδικασίες «τρέξουν» γρήγορα, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.      

Εάν ο Τραμπ επικρατήσει, δε, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να «σβήσει» την εν λόγω υπόθεση, είτε δίνοντας εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες, είτε δίνοντας χάρη στον εαυτό του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Financial Times: Μήπως ήρθε η ώρα της Κάμαλα Χάρις;

Τέσσερις μήνες πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ οι φήμες για αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν έχουν «φουντώσει». Πριν αναδειχθεί υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζο...

Αμετανόητοι οι Σκοπιανοί: Ο Μίτσκοσκι μιλάει ξανά για «Μακεδονία» αλλά καλεί τον Μητσοτάκη για συνεργασία

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, καθώς συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία». Ωστόσο, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός καλεί τον...

Φόρτωση άρθρων...