Ορατή είναι μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, έπειτα από το χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας και τις δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ για αντίποινα, αλλά και τη διαρροή από τις ΗΠΑ ότι επίκειται χτύπημα στο Ισραήλ.

Οι πληροφορίες για πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα πληθαίνουν. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τονίζουν ότι η Τεχεράνη είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε «πολλές βάσεις του IDF».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η επίθεση μπορεί να εκδηλωθεί με πάνω από 100 drones και δεκάδες πυραύλους, αφού ο στόχος της Τεχεράνης είναι να στείλει «ένα σαφές μήνυμα ισχύος».

Η επίθεση στο Προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, που η Τεχεράνη απέδωσε σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού, το Ιράν απείλησε ανοιχτά ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα και μάλιστα ακόμα και δια στόματος του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεϊ. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν δύο κορυφαία στελέχη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το Ισραήλ

Από τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, προκύπτει ότι είναι πιθανή μία επίθεση εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων από το Ιράν ή και τους πληρεξούσιους του, με άλλη πηγή να εκτιμά ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στρατηγοί και διπλωμάτες προειδοποιούν για μία γενικευμένη ανάφλεξη, ενώ και τα διεθνή μέσα προειδοποιούν ότι επίκειται επίθεση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μέγιστο συναγερμό ετοιμότητας, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου κινδύνου είναι το γεγονός ότι ο Νετανιάχου προχώρησε σε μεγάλη επιστράτευση στελεχών της αεράμυνας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει πυθανό κύμα πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν.

«Ελεγχόμενο» το χτύπημα της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνονται να προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή για να προλάβουν την κλιμάκωση του πολέμου και μία πιθανή σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το Ιράν ωστόσο διαβεβαίωσε τον Λευκό Οίκο, ότι τα αντίποινα εναντίον του κράτους του Ισραήλ δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση, ούτε πρόκειται να ενεργήσει βιαστικά.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, όταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε επίσκεψη του στο Ομάν, που συχνά ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Τεχεράνης και ΗΠΑ.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν έχουν σχολιάσει την είδηση, ούτε και η κυβέρνηση του Ομάν.

Το διπλωματικό μήνυμα φαίνεται να επισημαίνει ότι το Ιράν θα προσεγγίσει «προσεκτικά» το Ισραήλ και ελεγχόμενα, σταθμίζοντας την απάντησή του στο Ισραήλ, με τρόπο που να αποτρέπει πιθανή νέα τέτοια ενέργεια, αποφεύγοντας όμως μία στρατιωτική κλιμάκωση που θα δυσαρεστούσε τις ΗΠΑ.

Προειδοποιεί για εκδίκηση ο Χαμενεΐ

Την ίδια ώρα ο Χαμενεΐ στη διάρκεια του εορτασμού για το Έιντ - αλ Φιτρ την Τετάρτη 10 Απριλίου που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανίου για τους μουσουλμάνους, δήλωσε «το κακό καθεστώς έκανε ένα λάθος, πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

«Όταν επιτίθενται στο προξενείο μας, είναι σαν να έχουν επιτεθεί στο έδαφος μας», πρόσθεσε, ενώ λίγες ώρες αργότερα διέρρευσαν πληροφορίες που «δείχνουν» μία ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, άμεσα, πολύ πιθανά από το εσωτερικό του Ιράν και όχι μέσω συμμάχων του από το Ιράκ η τον Λίβανο, με το Ισραήλ πάντως να μην έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε «σιδηρά» υποστήριξη στο Ισραήλ, μετά τις αμβλυμένες δηλώσεις της Τεχεράνης, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ προκειμένου να τον καθησυχάσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ του Κατάρ, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησαν στον Ιρανό ομόλογό τους για να μεταφέρουν επίσης το μήνυμα αποκλιμάκωσης.

Μην ταξιδεύετε στη Μέση Ανατολή μέχρι νεωτέρας

Με τον εφιάλτη για έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή να καραδοκεί, μία σειρά από χώρες έχουν εκδόσει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια προς τις χώρες εκείνες, μέχρι την αποκλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας «συνιστά στους Γάλλους να αποφύγουν τελείως να ταξιδέψουν τις προσεχείς ημέρες στο Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», όπως πηγές του περιβάλλοντός του στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως και η Ινδία, που συμβούλευσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράν και το Ισραήλ μέχρι νεοτέρας, λόγω της «επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή». Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Ινδοί που βρίσκονται στις δύο χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν «τις μέγιστες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο».

Η Αυστραλία από την πλευρά της προειδοποιεί το Ιράν να μην ταράξει κι άλλο τα νερά στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα ζητάει από τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν και να μην λάβουν καταστροφικό ρόλο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το γραφείο του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Όπως οι Αμερικάνοι και εμείς υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μία πιθανή επίθεση», Ο Ντέιβιντ Κάμερον την Πέμπτη δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρέπει να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μία ευρύτερη διαμάχη.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τον Ιρανό ομόλογό της σε «συγκρατημένη συμπεριφορά» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η αεροπορική εταιρεία Lufthansa επέκτεινε την απαγόρευση των πτήσεων προς την Τεχεράνη μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την Πέμπτη εξέδωσε προειδοποίηση για αποφυγή των ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή και ειδικά προς το Ισραήλ, το Λίβανο και τις περιοχές της Παλαιστίνης, ενώ το Κρεμλίνο ζήτησε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν την περιοχή στο απόλυτο χάος.