Τον θάνατο του Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Την είδηση μετέδωσε και το ιρανικό πρακτορείο Mehr. Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

 

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα.

 

Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα συντρίμμια

Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμένο λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης  του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα από μια γαλανόλευκη ουρά.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Νωρίτερα τουρκικό drone είχε εντοπίσει πηγή θερμότητας εκτιμώντας πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», με το Anadolu να μεταφορτώνει και βίντεο θερμικής κάμερας.

Ανασύρθηκαν όλες οι σοροί από το ελικόπτερο

Τη σορό του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και επτά άλλων που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη την Κυριακή (19/05) στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ανέσυραν τα ιρανικά σωστικά συνεργεία το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Αυτήν την ώρα μεταφέρουμε τις σορούς των μαρτύρων στην Ταμπρίζ», τη μεγαλούπολη στο βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ, ανακοινώνοντας το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας στο σημείο του δυστυχήματος.

Σημειώνεται, ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας νεκροί βρέθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, καθώς και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας και του πληρώματος, όταν συνετρίβη χθες Κυριακή (19/05) σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, όπως επιβεβαίωσε επίσημα ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχσέν Μανσούρι, με ανάρτησή του στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης X.

 


Ποιος ήταν ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι 

Ο Εμπραχίμ Ραΐση, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί στρατηγικής για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της χώρας του, υποστηρίζοντας αντιπροσώπους μαχητών σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισπεύδοντας τα πυρηνικά προγράμματα της χώρας.

Ο  Ραΐσι θεωρείται ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρισκόταν σε βαθιά κοινωνική κρίση και μιας οικονομίας κατεστραμμένης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, γράφει το Sky News.

Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών. 

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.