Τρίτη
22 Οκτωβρίου 2024

Πώς η Τεχεράνη διείσδυσε σε στρατηγικά πόστα των IDF και της Σιν Μπετ

Πλανήτης

Μία υπόθεση κατασκοπείας που έχει προκαλέσει σοκ αποκαλύφθηκε από τις ισραηλινές αρχές, με τη σύλληψη επτά Ισραηλινών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας λιποτάκτης στρατιώτης και δύο ανήλικοι, κατηγορούνται ότι συνέλεγαν στρατιωτικές πληροφορίες για λογαριασμό της Τεχεράνης, στοχεύοντας σε ευαίσθητες στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ.

Η υπόθεση αγγίζει ευαίσθητες χορδές στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς οι ύποπτοι ήταν όλοι Εβραίοι, κάτοικοι της Χάιφα και του βόρειου Ισραήλ, καθιστώντας την υπόθεση ακόμα πιο ανησυχητική για τις αρχές. Ανάμεσα στους στόχους τους ήταν η φωτογράφιση και συλλογή πληροφοριών για στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αμυντικών εγκαταστάσεων Kirya στο Τελ Αβίβ, αλλά και οι αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramat David, όπου βρίσκονται συστήματα ζωτικής σημασίας, όπως το Iron Dome.

Η Nevatim έχει αποτελέσει στόχο δύο ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων φέτος, ενώ η Ramat David έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς ότι οι βάσεις αυτές αποτελούν πρώτης προτεραιότητας στόχους για τους εχθρούς του Ισραήλ.

Η αστυνομία και οι ανακριτές της Σιν Μπετ ανακάλυψαν ότι οι ύποπτοι δεν δρούσαν τυχαία, αλλά βρίσκονταν σε άμεση επαφή με Ιρανούς πράκτορες. Εκτελούσαν συγκεκριμένα καθήκοντα για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μέρος των οποίων σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, κάποιοι από τους κατασκόπους είχαν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους πριν δύο χρόνια, ενώ όλοι τους δραστηριοποιούνταν ενεργά από την έναρξη του πολέμου. Η Εισαγγελία του Ισραήλ κάνει λόγο για μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας τον προβληματισμό για την ασφάλεια της χώρας.

Η σύλληψη αυτών των ατόμων αναδεικνύει το βαθύ διχασμό που μπορεί να δημιουργηθεί στο εσωτερικό μιας κοινωνίας εν καιρώ πολέμου και φανερώνει την ευελιξία των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που καταφέρνουν να στρατολογήσουν ακόμη και άτομα εντός του εχθρικού στρατοπέδου. Οι αποκαλύψεις αυτές εντείνουν την αίσθηση ότι το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να διεισδύσει σε ευαίσθητες περιοχές και στρατιωτικά δεδομένα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο βαθιά μπορεί να έχει φτάσει αυτή η διείσδυση και αν υπάρχουν κι άλλοι που δρουν στο παρασκήνιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λευκός Οίκος: Δεν έχουν αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους μετά τον θάνατο του Σινουάρ

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρχικώς εκτίμησαν πως η εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ, Γιάχια Σινγουάρ ως ευκαιρία για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για του...

Φόρτωση άρθρων...