Κλιμακώνεται περαιτέρω η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, 180 πύραυλοι από πύραυλοι από το Ιράν έπληξαν το Ισραήλ. Πολλοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στο έδαφος.

«Σας ζητείται να είστε σε εγρήγορση και να ενεργείτε ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Τα τελευταία λεπτά, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου μοίρασε οδηγίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ζητείται από τους πολίτες να υπακούσουν στις οδηγίες της και όταν ηχήσει συναγερμός, πρέπει να εισέλθετε στην προστατευόμενη περιοχή και να περιμένετε εκεί μέχρι περαιτέρω οδηγίες», ανέφεραν οι IDF.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Times of Israel», ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι IDF αναφέρουν ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν στο Ισραήλ.

Το Ιράν, με προσωπική εντολή του ηγέτη του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο. Λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο Ισραηλινός στρατός έδωσε το σήμα λήξης συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να βγουν από τα καταφύγια.

Μέχρι τώρα απολογισμός της επίθεσης του Ιράν είναι μόλις δύο τραυματίες από θραύσματα και μικρές υλικές ζημιές.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα γίνει ξανά στόχος σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα, ενώ το Τελ Αβίβ ετοιμάζει απάντηση.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η απάντηση της Τεχεράνης “εκτελέστηκε δεόντως”, μετά τo μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το AFP, ο Τζο Μπάιντεν διέταξε τον στρατό των ΗΠΑ να βοηθήσει το Ισραήλ να αναχαιτίσει τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

IDF: «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς πολίτες»

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση: «Πριν από λίγο, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το κράτος του Ισραήλ.

Τα τελευταία λεπτά, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου έχει διανείμει οδηγίες για τη διάσωση της ζωής σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Το κοινό καλείται να ακολουθήσει τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μόλις ακούσετε μια σειρήνα, πρέπει να εισέλθετε σε προστατευμένο χώρο και να παραμείνετε εκεί μέχρι νεωτέρας.

Οι IDF κάνουν και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».


 

Ισραήλ: Άνοιξε ξανά ο εναέριος χώρος του

Άνοιξε ξανά ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, ο οποίος είχε κλείσει εξαιτίας των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε κλείσει ο εναέριος χώρος της χώρας και πως είχαν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και «οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε απογείωση ούτε προσγείωση» στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, του Τελ-Αβίβ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμιά της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιορδανία

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Sky News: Πολύ μεγαλύτερη επίθεση από εκείνη του Απριλίου

Το Sky News γράφει ότι υπάρχει «τεράστια δραστηριότητα στον αέρα πάνω» από το Ισραήλ και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ανάμεσα σε έναν εισερχόμενο πύραυλο και σε έναν που εκτοξεύεται από το Ισραήλ για να αναχαιτιστεί.

«Μιλάμε πιθανώς για πάνω από 50, 60, 70 πυραύλους», λέει και προσθέτει ότι κατευθύνονται προς το κέντρο του Τελ Αβίβ.

Τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι πάνω από 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το σύνολο της χώρας.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη επίθεση από» εκείνη του Απριλίου, γράφει το βρετανικό Μέσο.

Λέει ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους αυτή τη φορά, οι οποίοι χρειάζονται 10-12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ, ενώ τον Απρίλιο ήταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κινούνται πολύ πιο αργά και έτσι οι IDF είχαν περισσότερο χρόνο για να τα αναχαιτίσουν.

Δείτε live: