Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Ισπανία: Προσωρινή η κατάργηση του ΦΠΑ στο λάδι

Πλανήτης

Η προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είναι ένα νέο μέτρο που υιοθετεί η Ισπανία με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών από την ακρίβεια.

Αντίστοιχα με την Ελλάδα, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός στον κόσμο, έχουν εκτιναχθεί εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε τις σοδειές.

Η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει κατά 272% από τον Σεπτέμβριο του 2020 και πλέον ένα πεντάλιτρο δοχείο μπορεί να κοστίζει πάνω από 50 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Η χρήση του όμως είναι ευρεία, με τους Ισπανούς να καταναλώνουν ο καθένας κατά μέσο όρο έξι λίτρα ετησίως σε σύγκριση με 0,4 λίτρα διεθνώς. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών υποχρέωσε πολλούς να στραφούν σε φθηνότερα λάδια.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% στο 5% στο πλαίσιο μέτρων για την ακρίβεια. Τώρα, ο ΦΠΑ θα καταργηθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έπειτα και μέχρι το τέλος του έτους θα επανέλθει στο 2%. Στη συνέχεια, πρόκειται να φορολογείται στο 4% και θα εντάσσεται στην κατηγορία των βασικών τροφίμων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, δήλωσε ότι η απόφαση για κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «αντανακλά τη σημασία του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή και τον υγιή τρόπο ζωής».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 1 Ιουλίου

Γεγονότα 1200: Οι Κινέζοι δημιουργούν τα πρώτα γυαλιά ηλίου από κρύσταλλο, επί δυναστείας Μινγκ. 1535: Ο συγγραφέας της «Ουτοπίας», Σερ Τόμας Μορ, καταδικάζεται σε θάνατο για...

Γαλλικές εκλογές: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα αποσύρει τους υποψηφίους του που θα βρεθούν στην τρίτη θέση

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στ...

Φόρτωση άρθρων...