Η προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είναι ένα νέο μέτρο που υιοθετεί η Ισπανία με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών από την ακρίβεια.

Αντίστοιχα με την Ελλάδα, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός στον κόσμο, έχουν εκτιναχθεί εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε τις σοδειές.

Η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει κατά 272% από τον Σεπτέμβριο του 2020 και πλέον ένα πεντάλιτρο δοχείο μπορεί να κοστίζει πάνω από 50 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Η χρήση του όμως είναι ευρεία, με τους Ισπανούς να καταναλώνουν ο καθένας κατά μέσο όρο έξι λίτρα ετησίως σε σύγκριση με 0,4 λίτρα διεθνώς. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών υποχρέωσε πολλούς να στραφούν σε φθηνότερα λάδια.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% στο 5% στο πλαίσιο μέτρων για την ακρίβεια. Τώρα, ο ΦΠΑ θα καταργηθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έπειτα και μέχρι το τέλος του έτους θα επανέλθει στο 2%. Στη συνέχεια, πρόκειται να φορολογείται στο 4% και θα εντάσσεται στην κατηγορία των βασικών τροφίμων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, δήλωσε ότι η απόφαση για κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «αντανακλά τη σημασία του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή και τον υγιή τρόπο ζωής».