Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν στους όρους μιας εκεχειρίας ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Axios. Οι δύο πλευρές δεν έχουν μέχρι τώρα ανακοινώσει τη συμφωνία.

Περισσότεροι από 3500 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το Ισραήλ και περίπου 15.000 τραυματιστεί σε περισσότερο από ένα χρόνο μαχών. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όρο που θα επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και των δύο πλευρών να περάσουν τα σύνορα και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία την Τρίτη, σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο. Ισραηλινή πηγή επιβεβαίωσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ την Τρίτη. «Θεωρούμε ότι υπάρχει συμφωνία. Είμαστε στη γραμμή του τερματισμού αλλά δεν την έχουμε περάσει ακόμα. Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία την Τρίτη και μέχρι τότε θα μπορούσε κάτι να πάει στραβά».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει έναν όρο για ένα μεταβατικό δίμηνο, κατά το οποίο ο ισραηλινός στρατός θα αποσύρει τις δυνάμεις του από το Νότιο Λίβανο, οι λιβανέζικες δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε περιοχές κοντά στα σύνορα και η Χεζμπολάχ θα αποσύρει τον βαρύ της οπλισμό βόρειο του ποταμού Λιτάνι.

Η συμφωνία προβλέπει την εποπτεία των ΗΠΑ για την εφαρμογή της και τη διαχείριση παραβιάσεων της. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να δώσουν διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ που περιλαμβάνουν την υποστήριξη σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχτεί επίθεση σε λιβανέζικο έδαφος και να αναλάβουν δράση στην περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιχειρήσει να έχει στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα ή να περάσει φορτία βαρέως οπλισμού.

Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ θα μπορέσει να αναλάβει δράση μόνο αφού συμβουλευτεί τις ΗΠΑ και εφόσον ο λιβανέζικος στρατός αρνηθεί να διαχειριστεί την απειλή.

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συμφωνία

Δεν λείπουν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ μέχρι «την απόλυτη νίκη».

Ο Μπεν- Γκβιρ εκτίμησε ότι μια εκεχειρία με το λιβανέζικο κίνημα θα ήταν «μεγάλο λάθος» και ότι το Ισραήλ θα έχανε «μια ιστορική ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ».

«Όπως προειδοποίησα ήδη για τη Γάζα, προειδοποιώ και τώρα: κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι αργά να σταματήσετε αυτή τη συμφωνία! Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη», υπογράμμισε.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ – η οποία ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας– κλιμακώθηκε σε πλήρη πόλεμο το φθινόπωρο.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μαζικά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου και από τις 30 του ίδιου μήνα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί και χερσαίες επιδρομές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι στόχος των στρατιωτικών του επιχειρήσεων είναι η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ έχουν αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στον Λίβανο.