Κορυφώνεται η απόγνωση των οικογενειών των 240 ομήρων της Χαμάς, καθώς κάθε μέρα που περνά είναι μία ακόμη μέρα χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα φουντώνει και η οργή τους προς την κυβέρνηση, την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας.
Το κοινό αίσθημα που υπάρχει είναι ότι οι ηγέτες της χώρας δίνουν προτεραιότητα στην διάλυση της Χαμάς και όχι στην επιστροφή των δικών τους ανθρώπων με κάθε κόστος.
Ανάμεσά τους ο Σμούελ Μπρόντατς ο οποίος έχει στήσει μια σκηνή έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραήλ με ένα και μόνο αίτημα: να κλείσει μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των τριών μικρών εγγονών του και της νύφης του.
«Ο μόνος τρόπος για να τους φέρουμε πίσω ασφαλείς είναι να κάνουμε μια συμφωνία», λέει.
«Όλοι σε αντάλλαγμα για όλους», γράφει η αφίσα που κρατάει ο Μπρόντατς κάτω από τη σκηνή του.
«Αν ο στρατός πάει να τους απελευθερώσει, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα είναι νεκροί. Δεν θέλω να πάρω πίσω τα εγγόνια μου ως πτώματα», προσθέτει ο Μπρόντατς για τα εγγόνια του, τα οποία είναι τεσσάρων, οκτώ και δέκα ετών.
«Είμαι πραγματικά έξαλλη», λέει με τη σειρά της η Ταλ Εντάν, θεία της 3χρονης Αμπιγκέιλ, η οποία είναι όμηρος και οι γονείς της οποίας χάθηκαν στην επίθεση της Χαμάς.«Δεν μας λένε τίποτα, είπε για την ισραηλινή κυβέρνηση. «Δεν έχουν τίποτα».
«Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι πρώτα να φέρουμε πίσω τους ομήρους πριν από οτιδήποτε άλλο. Θα έπρεπε να είναι το μόνο πράγμα στο τραπέζι, και δεν αισθάνομαι ότι αυτό είναι το συναίσθημα», δήλωσε η Αγιελέτ Σέλα στο AP, η οποία έχει επτά μέλη της οικογένειάς της που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής τέσσερις ομήρους με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Έχει ζητήσει μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους. Το Ισραήλ λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία στο τραπέζι.
Μια πρόσφατη ισραηλινή δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων Ισραηλινών υποστηρίζουν την ανταλλαγή κρατουμένων. Υπολογίζεται ότι στις ισραηλινές φυλακές υπάρχουν 6.700 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Πολλές είναι οι οικογένειες που έσπευσαν να επικροτήσουν τη δήλωση των ΗΠΑ και του Μπάιντεν που τάχθηκε υπέρ μιας ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός για να μπορέσει να λυθεί το θέμα των ομήρων, πρόταση την οποία απέρριψε ο Νετανιάχου.
Δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Ο αδελφός της Εμούνα Νισίμ Λίμπμαν κρατείται στη Γάζα, αλλά δεν υποστηρίζει την ανταλλαγή κρατουμένων για να τον πάρει πίσω.
«Μου λείπει ο αδελφός μου με όλη μου την καρδιά, αλλά ξέρουμε ότι η κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι καταστροφική για το μέλλον των παιδιών μας».