Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, με 100 αεροσκάφη να στοχεύουν περίπου 120 τοποθεσίες σε διάστημα μιας ώρας, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF απηύθυνε επείγουσα προειδοποίηση προς τους πολίτες του Λιβάνου να αποφεύγουν να βρίσκονται στην παραλία ή σε βάρκες στην ακτή από τον ποταμό Αουάλι προς τα νότια.

Το κύμα των χτυπημάτων ήρθε στην επέτειο των περσινών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, που αποτέλεσαν το έναυσμα για έναν χρόνο κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή. Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης τη Δευτέρα ότι όρισαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ, την τέταρτη κλειστή περιοχή από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, η οποία εκτείνεται ανατολικά από την ακτή της Μεσογείου.

Μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ

Το βράδυ της Δευτέρας, οι σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ αφού εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις βλημάτων που περνούσαν από το Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ορισμένα βλήματα αναχαιτίστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοικτές περιοχές. Οι φόβοι για μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση, όχι τουλάχιστον από τα αναμενόμενα "σημαντικά" αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ για τη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίστηκαν από την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι απέσυρε τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται στη χώρα.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι είχαν στόχο τη βάση Γκλιλότ των IDF κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 βλήματα προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι τις 11 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε διάφορες δηλώσεις της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε συγκεντρώσεις στρατιωτών και ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες.