Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ισραηλινή μονάδα κυβερνοπολέμου φέρεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις στον Λίβανο

Η επίλεκτη μονάδα «8200» του Ισραήλ φέρεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις στο Λίβανο. Μέχρι τώρα το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επιχείρηση που προκάλεσε έκρηξη χιλιάδων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η ισραηλινή μονάδα κυβερνοπολέμου φέρεται να κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στον Λίβανο.

Η μαζική επίθεση με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην επίλεκτη μονάδα κυβερνοπολέμου 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας, συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την τολμηρή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών που σκότωσε 12 ανθρώπους την Τρίτη και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη, σε νέο γύρο εκρήξεων, όταν πυροδοτήθηκαν φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.

Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Για έναν χρόνο προετοιμαζόταν η επίθεση στον Λίβανο

Μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.

Η πηγή είπε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την εποπτεία της Μοσάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ποια είναι η μονάδα «8200» του ισραηλινού στρατού

Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Όμως, είπε ότι τα μέλη της 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και πιο ικανά στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα στο κέντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές, και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εμπλακούν σε αυτό», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η μονάδα αναπτύσσει και λειτουργεί εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, ο IDF δήλωσε το 2018 ότι βοήθησε να αποτραπεί μια αεροπορική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε μια δυτική χώρα. Τότε, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις και τα χτυπήματα».

Πέρυσι, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.
Οι δραστηριότητές της είναι συνήθως άκρως απόρρητες και κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι την απόκτηση δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις.

Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2005-10 που αχρήστευσε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες μηχανές, μια κυβερνοεπίθεση το 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero και την αποτροπή μιας επίθεσης του ISIS εναντίον ενός πολιτικού αεροσκάφους που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας του 20, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Φόρτωση άρθρων...