Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

ISW: Ο Πούτιν ακόμη θεωρεί ότι μπορεί σταδιακά να απορροφήσει την Ουκρανία

Πλανήτης

Παρά την ουκρανική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, δεν άλλαξε η στρατηγική σκέψη του Ρώσου ηγεμόνα Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορέσει σιγά σιγά να απορροφήσει την Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρόλο που η ουκρανική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ έχει αντίκτυπο στον ρωσικό στρατό σε επιχειρησιακό επίπεδο, η επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μάλλον δεν έχει αλλάξει ακόμη τη στρατηγική σκέψη του Πούτιν.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ISW, ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί αργά και επ’ αόριστον να απορροφήσει την Ουκρανία μέσω μιας σταδιακής προόδου και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να επιτύχει τους στόχους της μέσω ενός πολέμου φθοράς για τον ουκρανικό στρατό.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η θέση αναγκάζει τον Πούτιν να μην συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με άλλους όρους, εκτός από τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και της Δύσης στα αιτήματά του.

Ούτε τυχόν διάδοχος

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αποφασίσει να συνεχίσει τον κατακτητικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εκτός εάν αντιμετωπίσει σημαντικές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και ισχυρή δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Είναι επίσης απίθανο οποιοσδήποτε επόμενος Ρώσος ηγέτης μετά τον Πούτιν να είναι περισσότερο διατεθειμένος προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τη δίκαιη διευθέτηση του πολέμου, πρόσθεσε το Ινστιτούτο.

Τόνισε ακόμη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι κοντά στον Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία με όρους άλλους εκτός από την παράδοση, και ο διάδοχος του Πούτιν είναι πιθανό να εμμείνει σε αυτές τις απόψεις αντί να τις εγκαταλείψει ελλείψει σημαντικών ρωσικών οπισθοδρομήσεων.

«Επί χρόνια, το Κρεμλίνο αρνείται την ύπαρξη του ουκρανικού έθνους και έχει απονομιμοποιήσει την ουκρανική κυριαρχία και αυτές οι προσπάθειες είχαν εκτεταμένο και πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ρωσική κοινωνία και την ελίτ», κατέληξε η ISW.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η εταιρεία «φάντασμα» που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Σε θρίλερ εκτυλίσσεται η υπόθεση με τις μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδιά και να τρ...

Φόρτωση άρθρων...