Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Jerusalem Post: Τι συμβαίνει στο Ισραήλ - Γιατί επιτέθηκε η Χαμάς

Η Χαμάς προσπάθησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων παρά τα όσα συνέβαιναν διαχρονικά - Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες...

Πλανήτης

Σε πολεμικό σκηνικό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Μέση Ανατολή, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο έδαφος του Ισραήλ ενώ από χθες το βράδυ ομοβροντίες ρουκετών από τη Γάζα έχουν πλήξει ισραηλινούς στόχους, όπως σπίτια με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας πολέμου ενώ όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ ξεκίνησε η αντεπίθεση με βομβαρδισμούς από την πλευρά του Ισραήλ. Τι συμβαίνει όμως και πώς φτάσαμε σε αυτή την κορύφωση της σύγκρουσης;

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post και ο αρθρογράφος, Seth J. Frantzman, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό γιατί συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι συγκρούσεις με τη Γάζα συχνά περνούσαν από στάδια, με αργή αύξηση της έντασης. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την επιχείρηση «Χυμένο Μολύβι», υπήρχαν αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα.

Σε πολλές επιχειρήσεις το Ισραήλ ήταν αυτό που υπαγόρευσε τον ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας πλήγματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις επιχειρήσεις Pillar of Cloud και Black Belt. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση του 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν πρωτοφανείς ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει επιχειρήσει διεισδύσεις και στο παρελθόν, αλλά ο συνοριακός φράκτης της Γάζας και η συνοριοφυλακή έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Η Χαμάς έχει επίσης προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους ταραξίες ως κάλυψη για τις απειλές. Ωστόσο, παρόλο που η Χαμάς είχε υποκινήσει κάποιες ταραχές τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για ένα αργό ευρύτερο πόλεμο.

Σήμερα η καταιγίδα ξέσπασε. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ το οποίο ξεκίνησε τις πρώτες επιθέσεις, είναι σαφές ότι η Χαμάς και οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα προσπάθησαν να υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σύγκρουσης, προσπαθώντας να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κατά μία έννοια αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν διαθέτουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τη Γάζα και είναι πιθανό η επίθεση να αποτελέσει την αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου τρομοκρατικών εντολοδόχων του στην περιοχή.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδουν φιλοϊρανικά ΜΜΕ, ο διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ κάλεσε σε περισσότερες επιθέσεις και ενθάρρυνε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ να γίνουν από το εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με το Al-Mayadeen.

Το Al-Mayadeen καθώς και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Tasnim News, περιγράφουν λεπτομερώς την εκτεταμένη επίθεση. Το Al-Mayadeen ανέφερε ότι «σε απάντηση στα όργια της κατοχής στο τέμενος Αλ Άκσα και το σύρσιμο γυναικών στις αυλές του», ο ηγέτης της τρομοκρατικής Χαμάς δήλωσε ότι 5.000 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος κατά της Ουκρανίας»

Δύο αξιωματούχοι της Δύσης αντέκρουσαν την εκδοχή της Ουκρανίας που ισχυρίζεται πως η Ρωσία επιτέθηκε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλ...

Φόρτωση άρθρων...