Ο Καναδάς κατέταξε το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από πολυετείς πιέσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της ιρανικής διασποράς.
Ανακοινώνοντας την απόφαση την Τετάρτη, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λεμπλάν έκανε λόγο για «σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».
Η κίνηση σημαίνει ότι χιλιάδες ανώτεροι Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι αξιωματούχοι των Φρουρών, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα.
Ιράν: Απερίσκεπτο βήμα
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, έκανε λόγο για «απερίσκεπτο, ενάντια στις διεθνείς συμβάσεις και πολιτικά υποκινούμενο βήμα».
«Η ενέργεια του Καναδά δεν θα έχει καμία επίδραση στη νόμιμη και αποτρεπτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης», πρόσθεσε ο Νασέρ Καναανί.
Οι Φρουροί είναι σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν, με στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω από 190.000 ενεργό προσωπικό με δικές του χερσαίες δυνάμεις, ναυτικό και αεροπορία που επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.
Ασκεί επιρροή και πέραν των ιρανικών συνόρων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής παρέχοντας χρήματα, όπλα, τεχνολογία, εκπαίδευση και συμβουλές σε κυβερνήσεις και ένοπλες οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται μέσω της Δύναμης Quds.
Η Quds είχε ήδη χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, ωστόσο η ανακοίνωση της Τετάρτης επεκτείνει τον χαρακτηρισμό στο σύνολο των Φρουρών της Επανάστασης.
«Ισχυρό μήνυμα»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Λεμπλάν ανέφερε ότι η ενέργεια «στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι ο Καναδάς θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει την τρομοκρατική οντότητα των Φρουρών».
«Το ιρανικό καθεστώς έχει επιδείξει περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν, καθώς και την προθυμία του να αποσταθεροποιήσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», τόνισε ο ίδιος.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μελανί Ζολί, προειδοποίησε ότι οι Καναδοί που βρίσκονται στο Ιράν ενδέχεται να κινδυνεύσουν να τεθούν υπό παράνομη κράτηση στον απόηχο της ανακοίνωσης.
«Το μήνυμά μου είναι σαφές: όσοι βρίσκονται στο Ιράν αυτή τη στιγμή, ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», δήλωσε η ίδια.
«Οσοι σχεδιάζουν να πάνε στο Ιράν, να μην το πράξουν», πρόσθεσε.
«Τρομοκρατική οργάνωση» και για τις ΗΠΑ
Η καναδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό είχε αρνηθεί να επεκτείνει τον χαρακτηρισμό παλαιότερα.
Ο Τριντό είχε ισχυριστεί το 2022 ότι κάτι τέτοιο θα έθετε άδικα στο στόχαστρο Ιρανούς στον Καναδά που αντιτάχθηκαν στο καθεστώς και διέφυγαν, αλλά είχαν υπηρετήσει στους Φρουρούς στο παρελθόν.
Η κίνηση καθιστά τον Καναδά τη δεύτερη χώρα στη Βόρεια Αμερική μετά τις ΗΠΑ το 2019, που χαρακτηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.
Η Βρετανία είχε γνωστοποιήσει παλαιότερα την πρόθεσή της να προβεί σε παρόμοια κίνηση μόλις το 2023, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη.