Ένα ρεκόρ θερμοκρασίας στους ωκεανούς καταρρίπτεται κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα δεδομένα. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών άρχισαν να σπάνε καθημερινά ρεκόρ στα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, τροφοδοτώντας ανησυχίες για τη θαλάσσια ζωή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας το 2023, και τώρα ξανά το 2024, είναι αξιοσημείωτο», ανέφερε ο Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών το 2023 ήταν κατά 0,25 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Gregory C. Johnson, ωκεανογράφος του NOAA. Αυτή η άνοδος «ισοδυναμεί με αύξηση της θερμοκρασίας περίπου δύο δεκαετιών σε ένα μόνο έτος. Επομένως, είναι αρκετά μεγάλη, αρκετά σημαντική και προκαλεί λίγη έκπληξη», δήλωσε στο CNN.
Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η θερμότητα των ωκεανών υπερφορτώνεται από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία ενισχύεται από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό φαινόμενο του κλίματος που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες των ωκεανών.
Οι κύριες συνέπειες αφορούν τη θαλάσσια ζωή και τον παγκόσμιο καιρό. Η υπερθέρμανση του παγκόσμιου ωκεανού μπορεί να προσθέσει περισσότερη δύναμη στους τυφώνες και σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καυτά κύματα καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις.
Οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών αποδεικνύονται ήδη καταστροφικές για τα κοράλλια. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας βιώνει το έβδομο μαζικό φαινόμενο αφαλάτωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές τον Μάρτιο μετά από εναέριες έρευνες.
Η αλλοίωση συμβαίνει όταν τα κοράλλια που υφίστανται θερμική πίεση απελευθερώνουν τα φύκια που ζουν στους ιστούς τους και αποτελούν πηγή τροφής τους. Εάν οι θερμοκρασίες των ωκεανών παραμείνουν πολύ υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κοράλλια μπορεί να λιμοκτονήσουν και να πεθάνουν.
Τα δεδομένα από το εργαλείο Coral Reef Watch της NOAA δείχνουν ότι το πρόβλημα ξεπερνά κατά πολύ την Αυστραλία και ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τέταρτο παγκόσμιο μαζικό φαινόμενο αλλοίωσης των κοραλλιών μέσα στους επόμενους μήνες.
Η θερμότητα των ωκεανών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο άγριους τυφώνες. «Όσο θερμότερος είναι ο ωκεανός, τόσο περισσότερη ενέργεια για την τροφοδοσία των καταιγίδων είναι διαθέσιμη», είπε η Karina von Schuckmann, ωκεανογράφος της Mercator Ocean International στη Γαλλία.
Οι θερμοκρασίες ήταν πρωτοφανείς στον Βόρειο Ατλαντικό, μια περιοχή του ωκεανού που αποτελεί κλειδί για τον σχηματισμό τυφώνων, εκπλήσσοντας ορισμένους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη να ξεδιαλύνουν τα ακριβή αίτια.
«Κατά καιρούς, τα ρεκόρ (στον Βόρειο Ατλαντικό) έχουν σπάσει με περιθώρια που είναι πρακτικά στατιστικά αδύνατα», δήλωσε στο CNN ο Brian McNoldy, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Rosenstiel του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Εάν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχιστούν και στο δεύτερο μισό του 2024 και αναπτυχθεί ένα φαινόμενο La Niña – το αντίστοιχο του El Niño που τείνει να ενισχύει την περίοδο των τυφώνων στον Ατλαντικό – «αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας πολύ ενεργής περιόδου τυφώνων», δήλωσε ο Hirschi.
Περίπου το 90% της παγκόσμιας περίσσειας θερμότητας που παράγεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη αποθηκεύεται στους ωκεανούς. «Η μέτρηση της υπερθέρμανσης των ωκεανών μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και την εξέλιξη της πλανητικής υπερθέρμανσης. Ο ωκεανός είναι ο φρουρός για την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Schuckmann στο CNN.
Το Ελ Νίνιο εξασθενεί και προβλέπεται να διαλυθεί τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών, ιδίως αν το αντικαταστήσουν τα ψυκτικά αποτελέσματα της Λα Νίνια.
«Στο παρελθόν, οι τιμές της επιφανειακής θερμοκρασίας έχουν μειωθεί μετά το πέρασμα του Ελ Νίνιο», δήλωσε ο Schuckmann, σύμφωνα με το CNN.
Ακόμη, πρόσθεσε είναι προς το παρόν αδύνατο να προβλέψουμε πότε η θερμοκρασία των ωκεανών θα πέσει κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ.