Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Κίνα: Ανακαλύφθηκε κρανίο 300.000 ετών (εικόνες)

Πλανήτης

Ένα αρχαίο ανθρώπινο κρανίο, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρωποειδούς που έχει βρεθεί στο παρελθόν, ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών. Η ανάλυση των ερευνητών υποδηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλον έναν κλάδο στο εξελικτικό δέντρο του ανθρώπου.

Το αρχαίο κρανίο, το οποίο αποτελείται από ένα σχεδόν πλήρες σαγόνι και τμήμα του κρανίου, βρέθηκε στην περιοχή Χουαλανγκντόνγκ της ανατολικής Κίνας κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ και χρονολογείται πριν από 300.000 χρόνια, που τυχαίνει να είναι και η ηλικία του παλαιότερου γνωστού κρανίου του σύγχρονου ανθρώπου, του homo sapiens.

Μόνον που το κρανίο, που βρέθηκε στην Κίνα, δεν ανήκει στο είδος του homo sapiens. Μοιράζεται μεν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τους σύγχρονους ανθρώπους σε ορισμένες πτυχές, συμπεριλαμβανομένου ενός επίπεδου προσώπου, αλλά δεν έχει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «αληθινό πηγούνι», υποδηλώνοντας ότι το κρανίο θα μπορούσε να προέρχεται από ένα προγενέστερο ανθρώπινο είδος, όπως ο homo erectus. Οι επιστήμονες γράφουν ότι το πρόσωπο του κρανίου «φαίνεται να παρουσιάζει πιο σύγχρονα ανθρώπινα χαρακτηριστικά», ενώ η γνάθος και η κορυφή του κεφαλιού «φαίνεται να αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά».

Έπειτα από περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS), του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong της Κίνας, του Πανεπιστημίου York της Βρετανίας και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη της Ισπανίας διαπίστωσαν ότι το κρανίο παρουσιάζει ένα «μωσαϊκό» χαρακτηριστικών, που βρέθηκαν στον homo sapiens, τον homo erectus και τους Denisovans, ένα άλλο πρώιμο ανθρώπινο είδος, που βρίσκεται εξελικτικά κοντά στους Νεάντερταλ.

Αφού προσπάθησαν να ταξινομήσουν οριστικά τα οστά σε ένα από αυτά τα γνωστά είδη, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν το κρανίο που βρέθηκε στην Χουαλονγκντόνγκ και βάφτισαν “HLD 6”, θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει ένα νέο ανθρώπινο είδος, έναν κρίκο που λείπει από την εξελικτική αλυσίδα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Journal of Human Evolution, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στην Κίνα και άλλα μυστηριώδη αρχαία ανθρώπινα απολιθώματα, που είναι δύσκολο να ταξινομηθούν.

Κίνα: Ανακαλύφθηκε κρανίο 300.000 ετών

H γνάθος και η κορυφή του κρανίου φαίνεται να αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά

Ευρήματα σαν κι αυτά συχνά εξηγούνται ως μεταβατικοί κρίκοι στο εξελικτικό μονοπάτι προς γνωστά είδη (για παράδειγμα, ο 200.000 ετών «Dali Man», που βρέθηκε στην Κίνα, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια πρωτόγονη μορφή homo sapiens ή ένα προηγμένο παράδειγμα homo erectus). Αλλά οι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια ανακαλύψεις αινιγματικών οστών ενισχύουν την ιδέα ότι το γενεαλογικό μας δέντρο είναι ατελές. Για παράδειγμα, ένα κρανίο που βρέθηκε στο Χαρμπίν της βόρειας Κίνας θεωρείται επίσης ότι αντιπροσωπεύει ένα νέο ανθρώπινο είδος, το οποίο βάφτισε «homo longi» μια μελέτη του 2018, αν και το κρανίο έχει το παρατσούκλι «Dragon Man».

Αυτό το νέο είδος είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ωστόσο, και δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι υπήρχε όντως ο homo longi.

Κίνα: Ανακαλύφθηκε κρανίο 300.000 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...