Οι διαμαρτυρίες κατά των ισχυρών περιορισμών για τον κορονοϊό στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε περισσότερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης την Κυριακή (27/11), σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, με ένα νέο κύμα οργής που πυροδοτήθηκε από μια φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας.
Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά της Πέμπτης (24/11) που σκότωσε 10 ανθρώπους σε πολυώροφο κτίριο στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ, προκάλεσε εκτεταμένη δημόσια οργή. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου υπέθεσαν ότι οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν εγκαίρως επειδή το κτήριο ήταν εν μέρει σε lockdown, κάτι που οι αξιωματούχοι της πόλης διέψευσαν.
Μάλιστα, η εν λόγω πυρκαγιά έχει τροφοδοτήσει ένα κύμα πολιτικής ανυπακοής που δεν έχει προηγούμενο στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία, δηλαδή πριν από μια δεκαετία, όπως αναφέρει το Reuters.
Διαδηλώσεις στη Σαγκάη
Στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (26/11) για μια ολονυχτία με κεριά που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (27/11). Καθώς μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών παρακολουθούσε, το πλήθος κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού, δηλαδή το σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας. Αργότερα, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε: «Άρση του λουκέτου για το Ουρούμτσι, άρση του λουκέτου για το Σιντζιάνγκ, άρση του λουκέτου για όλη την Κίνα!», σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακόμα, σε άλλο σημείο της πόλης, μια μεγάλη ομάδα άρχισε να φωνάζει: «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο, σε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας της χώρας. Η Αστυνομία προσπάθησε κατά διαστήματα να διαλύσει το πλήθος.
Το Πεκίνο εμμένει στην πολιτική της μηδενικού COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορονοϊό. Αν και χαμηλά σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα, τα κρούσματα στην Κίνα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ εδώ και μέρες, με σχεδόν 40.000 νέες μολύνσεις να αναφέρονται, την Κυριακή (27/11), όσον αφορά στην προηγούμενη ημέρα.
Πανίσχυρος ο Σι Τζινπίνγκ
Οι εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου ο χώρος για διαφωνίες έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες να εκτονώνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα οποία προσπαθούν να αποφύγουν τη λογοκρισία. Η απογοήτευση είναι έντονη μόλις έναν μήνα αφότου ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
«Αυτό θα ασκήσει σοβαρή πίεση στο κόμμα να αντιδράσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια απάντηση να είναι η καταστολή, και θα συλλάβουν και θα διώξουν κάποιους διαδηλωτές», δήλωσε στο Reuters ο Νταν Μάτινγκλι, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, η αναταραχή απέχει πολύ από το να πλησιάσει αυτό που έγινε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.
Εθνική οργή
Οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι οι χειρότερες της Κίνας από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης,υποστήριξε ο Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics σε σημείωμά του κατά την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο περιορισμός της πανδημίας θα απαιτήσει πρόσθετα lockdown.
Στη βορειοδυτική πόλη Λανζού, οι κάτοικοι, το Σάββατο (26/11), αναποδογύρισαν σκηνές του για το προσωπικό που αντιμετωπίζει κρούσματα της νόσου COVID-19 και έσπασαν τους θαλάμους εξέτασης, όπως έδειξαν αναρτήσεις που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίστηκαν ότο τέθηκαν υπό περιορισμό, παρ' όλο που κανείς δεν είχε βρεθεί θετικός.
Ολονυκτίες με κεριά για τα θύματα του Ουρούμτσι πραγματοποιήθηκαν και σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο. Ακόμα, οι χρήστες του διαδικτύου έδειξαν αλληλεγγύη, δημοσιεύοντας λευκά κενά τετράγωνα στο WeChat ή/και στο Weibo, δηλαδή στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.