Νέο κύμα οργής ξεσπά στην Κίνα λόγω της απόφασης των Αρχών να επιβάλλουν νέο γύρο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αυτήν τη φορά λόγω της έξαρσης της γρίπης στην πόλη Σιάν, των 13 εκατ. κατοίκων.
Απειλή για τη δημόσια υγεία των Κινέζων φέρεται να είναι η επιδημία της γρίπης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», επικαλούμενη κινεζικά κρατικά έγγραφα.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Πεκίνου εξετάζει το ενδεχόμενο ενός lockdown στην πόλη Σιάν στα βόρεια της χώρας, καθώς τα κρούσματα γρίπης έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων καθώς η πόλη όπως και άλλες περιοχές της Κίνας αντιμετωπίζουν μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης.
«Η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης σε όλη την Κίνα έχει οδηγήσει σε έλλειψη αντιιικών φαρμάκων σε φαρμακεία σε πολλές περιοχές της χώρας», αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα.
Το γεγονός αυτό έρχεται λίγους μήνες μετά την άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid που ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ, ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών στους δρόμους της χώρας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Sun, οι τοπικές αρχές στην πόλη Σιάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε lockdown «όταν χρειαστεί» για την καταπολέμηση μελλοντικών εστιών γρίπης, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τις προτάσεις «υπερβολικές» ενώ κάποιοι τόνισαν μάλιστα ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν «εθιστεί στο κλείσιμο και τα περιοριστικά μέτρα».
Στο «Weibo» - την κινεζική έκδοση του Twitter - ένας χρήστης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί που «βασανίσαμε» τους πολίτες με τη νόσο Covid, τώρα σκεφτόμαστε να το κάνουμε ξανά και ξανά;».
Ένας άλλος χρήστης έγραψε: «Αν πρέπει να εφαρμόζουμε lockdown λόγω γρίπης, τότε δεν θα πρέπει να το κάνουμε κάθε φορά την εποχή της γρίπης; Ένας τρίτος προέτρεψε τους αξιωματούχους «να εμβολιάσουν το κοινό αντί να προκαλέσουν ένα αίσθημα πανικού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Σιάν βρέθηκε αντιμέτωπη μ' ένα από τα πιο αυστηρά lockdown της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν απαγορεύτηκε στους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα και βασικά αγαθά.
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Χουάνγκ Γιαντσόνγκ, ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα βιώσουν μία ακόμη άσχημη εμπειρία.
«Στους κατοίκους της περιοχής όπου εφαρμόστηκαν τα σκληρά μέτρα καραντίνας πριν από λίγο καιρό, δεν δικαιολογείται η επιστροφή στα ίδια δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση εστιών γρίπης»...
«Οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσέχουν τη διατύπωσή τους όταν εκδίδουν παρόμοια έγγραφα, ώστε να μην προκληθεί κοινωνικός πανικός», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Τανγκ Ρενβού από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα απέσυρε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς κανόνες της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διάρκειας των lockdown και της εντολής των μαθητών να επιστρέψουν στις τάξεις.
Ο θυμός για την «πολιτική μηδενικής ανοχής» για την καταπολέμηση της νόσου Covid - που περιλαμβάνει μαζικά lockdown, τεστ κορωνοιού και μακροχρόνιες καραντίνες - πυροδότησε τεράστια αναταραχή σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 1989.
Πέθανε ο νομπελίστας Κενζαμπούρο Όε
ΗΠΑ: Κλείνουν τη Signature Bank οι εποπτικοί φορείς
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις