Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Εκδίκηση ορκίστηκε ο Χαμενεΐ

Πλανήτης

Η εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του επιχειρησιακού ηγέτη της Χεσμπολάχ Σουκρ, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες της... κολάσεως στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε νέες ανατροπές.

Προχθές επισημαίναμε ότι για τις αγορές αποτελούσε καλό νέο η διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, μετά την επίθεση της Χεσμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο μικρά παιδάκια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο πόλεμος του Ισραήλ μπορεί να μην είναι ολοκληρωτικός, αλλά είναι στοχευμένος και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που μπορεί να... ερεθίσει τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Ο Σουκρ εξοντώθηκε με πύραυλο στη Βηρυτό και ο Χανίγια μέσα στο σπίτι όπου διέμενε με... συστημένο πύραυλο. Οι Ισραηλινοί έχοντας αεροσκάφη F-35, τύπου "Στελθ", που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την ιρανική αεράμυνα, μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ερντογάν, ότι μπορεί να... μπουκάρει όπως έπραξε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε ως σημείο αναφοράς τις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον νεκρό Χανίγια.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι το γεγονός ότι έχουμε μετακινήσεις αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι ενισχύουν την αντιπυραυλική "ομπρέλα" του Ισραήλ, προκειμένου να αποκρούσει επιθέσεις από το Ιράν ή από άλλες χώρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξουδετέρωση δύο κορυφαίων ηγετικών φυσιογνωμιών του αντι-ισραηλινού μετώπου, αλλάζουν θεαματικά το επίπεδο του γεωπολιτικού κινδύνου, προκαλώντας ευρύτερες στρατιωτικές διεργασίες. Ίσως, αυτή τη φορά, να έχουμε μπλέξει πραγματικά, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά.

Το Ισραήλ μετά και το χτύπημα της περασμένης Κυριακής στα Υψίπεδα του Γκολάν, είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει στοχευμένα χτυπήματα, εκεί όπου υπάρχουν επικίνδυνες... σφηκοφωλιές!

Ο Νετανιάχου στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια και θα απαντήσει, αν προκληθεί, προειδοποιώντας τον λαό του για "δύσκολες μέρες".

Από την άλλη πλευρά, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Χαμενεϊ, φέρεται να έχει δώσει εντολή για γενική επίθεση κατά του Ισραήλ με κάθε μέσο. Στην Τουρκία είχαμε διαδηλώσεις και επεισόδια για τον θάνατο του Χανίγια και γενικώς η απειλή μιας περιφερειακής σύρραξης με απρόβλεπτες διαστάσεις, μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών.

Ανεξαρτήτως τι λένε οι αντιμαχόμενες πλευρές και με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στην ψυχολογία των εμπλεκομένων σε έναν πόλεμο, εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι... απλά, ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Αποφασισμένος για εκδίκηση ο Χαμενεΐ

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ φαίνεται να έδωσε την εντολή για επίθεση σε έκτακτη έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Χανίγια, είχε δολοφονηθεί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ επίσημα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ.

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του Χανίγια, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε διαμηνύσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια, η χώρα θα απαντήσει σκληρά σε κάθε μορφή επιθετικότητας από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους πολίτες του Ισραήλ, σε έκτακτο διάγγελμα από το Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Φόρτωση άρθρων...